Σα. Απρ 27th, 2024

Κόρινθος: Δείτε πως είναι σήμερα η ΕΛΒΙΟΝΥ (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού ΑΕ (ΕΛΒΙΟΝΥ), που βρίσκεται στην Κόρινθο, και παρήγαγε σύριγγες.

Το εργοστάσιο της Κορίνθου ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία «DIMES», που στη δεκαετία του 1980 – μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων – περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου καθώς εξαγοράστηκε απ’ τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με μέτοχο 100% το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός απ’ τη μονάδα της Κορίνθου η ΕΛΒΙΟΝΥ έχει και μια μονάδα στην Μαγούλα, όπου γίνεται ακτινοβόληση συρίγγων και άλλων πλαστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με ακτινοβολία «γ» – η οποία γίνεται, επίσης, μόνο στην Αμερική. Διαδικασία απαραίτητη γιατί εγγυάται την ασφάλεια των συρίγγων.

Το 2008 και με απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης των μονάδων Κορίνθου και Μαγούλας στο ΙΦΕΤ, που προήλθε απ’ τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης» και με σκοπό – όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο – την υποβοήθηση και προώθηση του έργου του ΕΟΦ.

Τελικά μέσα από όλο αυτό το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων η κατάληξη είναι – όχι η προαγωγή της δημόσιας υγείας – αλλά η απογύμνωση της χώρας από κάθε παραγωγική – και μάλιστα με υψηλές προδιαγραφές – δραστηριότητα υγειονομικού υλικού και η παράδοση του εφοδιασμού των νοσοκομείων στις επιδιώξεις των κάθε είδους προμηθευτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγουν υλικά αμφίβολης ποιότητας, που φτάνουν ν’ αποσύρονται μέχρι κι απ’ την κυκλοφορία. Η ΕΛΒΙΟΝΥ θα μπορούσε να παράγει 15-18 εκατομμύρια σύριγγες, που καλύπτουν το 20% των αναγκών των νοσοκομείων. Παλιότερα η ΕΛΒΙΟΝΥ παρήγαγε μέχρι και 42 εκατ. σύριγγες καλύπτοντας μέχρι και το 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Απ’ τον Ιούλη του 2009 η διοίκηση της ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο είχε προειδοποιήσει τον ΙΦΕΤ ότι χρειάζονται κάποια πιστοποιητικά και ορισμένες επισκευές. Η κυβέρνηση άφησε το εργοστάσιο, όπως ήταν, και επιπλέον έκανε παραγγελίες για εκατομμύρια βελόνες καθώς και το πλαστικό έμβολο των συρίγγων, που μένουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα καθώς λείπει το πλαστικό περίβλημα που έφτιαχνε το εργοστάσιο!


IKARUS DRONE SERVICES