Τρ. Μαρ 19th, 2024

Κόρινθος: Εγκαίνια της πρώτης εγκατάστασης φαρμακευτικής κάνναβης (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το πρώτο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης κι ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως, μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο στις 26/1 από την ισραηλινή εταιρεία TICUN OLAM – Repair the World. Τα πρώτα φάρμακα με κάνναβη θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Νίκος Μπέης CEO, ανέφερε ότι η νέα επένδυση αποτελεί σταθμό για τη χώρα μας, καθώς μπαίνει στο επίκεντρο της φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλού επίπεδου τεχνογνωσία. Ιδιαίτερα στάθηκε στα οφέλη που θα δημιουργεί η νέα επένδυση για τον καρκινικό και πόνο των νεφρών, καθώς και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων από κάνναβη σε μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως επιληψία αυτισμός, νόσος του Chron κι άλλες.

Ο κ. Μπέης τόνισε ότι  χρειάστηκαν 5 χρόνια σκληρής προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή επένδυση, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ασθενείς, όσο και στην τοπική κι εθνική οικονομία.  Ήδη, η εταιρεία απασχολεί 100 άτομα προσωπικό, από γεωπόνους και βιολόγους μέχρι χημικούς, δίνοντας προτεραιότητα σε προσλήψεις από την τοπική κοινωνία.   Ωστόσο, υπάρχει προοπτική οι θέσεις εργασίας να διπλασιαστούν  με την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του εργοστασίου.

Στα εγκαίνια TIKUN OLAM βρέθηκε ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Επιπλέον, η συνεισφορά στην οικονομία θα έρθει και από τις εξαγωγές, που θα ξεκινήσουν σε δεύτερο χρόνο, κι αφού αρχικά καλυφθεί η εσωτερική αγορά.  Για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων η Tikun έχει υπογράψει σύμβαση με την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ και την Lavipharm.

«Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει και λίγο έτσι μια αστεία εκδοχή και μια ενδιαφέρουσα εκδοχή. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και ήμουνα τότε Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήμουνα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στου φίλου μου την εκπομπή του Γιώργου του Αυτιά.

Εκεί λοιπόν με ρωτήσανε τότε για έναν σύμβουλο τότε Πρωθυπουργού, τον κύριο Καρανίκα, ο οποίος είχε εισηγηθεί να γίνει το νομοσχέδιο τότε για τη νομιμοποίηση και την παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και είχα πει μία από τις συνηθισμένες μου τηλεοπτικές εξυπνάδες εύκολη στην τηλεόραση, συγκεκριμένα θυμάμαι είχα πει “η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος” και είχε γίνει πραγματικά χαμός, είχε πάρει μεγάλη έκταση.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για το Νίκο Καρανίκα. Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων. Διότι αν μάθουμε να το κάνουμε και ο ένας αναγνωρίζει τον άλλον, αυτόν που ανοίγει το δρόμο, αύριο περισσότεροι θα τολμήσουν να ανοίξουν νέους δρόμους και έτσι η πατρίδα μας και ο λαός μας θα κερδίσει περισσότερα πράγματα και ένα λαμπρότερο μέλλον.

Θέλω λοιπόν να αναγνωρίσω δημόσια στον κύριο Νίκο Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, ότι ήταν ο πρωτοπόρος στην Ελλάδα για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Και χαίρομαι αγαπητέ κύριε Καρανίκα που είστε εδώ, διότι ήθελα αυτό σήμερα να μπορώ να σας το αναγνωρίσω» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.