Τε. Απρ 24th, 2024

Κόρινθος: Μεγάλες ζημιές στη σουλτανίνα από τον καύσωνα (φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διαβάστε μόνο στο korinthostv.gr.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί επιτραπέζιας σουλτανίνας στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, μετά τις τεράστιες ζημιές που έπαθαν από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή.

Έστειλαν επιστολή στοον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και σε άλλους φορείς.

Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως ήδη γνωρίζετε, για άλλη μία χρονιά, οι κληματολογικές συνθήκες οδήγησαν το δυναμικότερο προϊόν της περιοχής μας, το επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική), σε μια ακόμα καταστροφή.
Το κακό όπως σας προαναφέραμε είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με το κλίμα όσο και με το υπέδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρρεάσει και την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι δυσμενείς συνέπειές της να παγιώνονται χρόνο με το χρόνο.
Η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού μας σε πλήρη ερημοποίηση.
Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο.
Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετεινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία.
Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής για τους αγρότες μας αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών.
Δεν παραβλέπουμε ότι την περσινή χρονιά υπήρξε μια αποδοτική συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και ένα μέρος της ζημιάς καλύφθηκε. Δυστυχώς όμως, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε και φέτος μια σειρά μέτρων, ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στην πατρίδα μας.
Τα μέτρα που ζητούμε έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και θεωρούμε πως είναι εθνικό και κοινωνικό καθήκον η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Μην ξεχνούμε πως δίχως αυτόν δεν θα υπάρχει τροφή.
Με αίσθημα ευθύνης και έχοντας εμπιστοσύνη στη σωστή σας κρίση, ζητούμε:
• Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις.
• Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.
• Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών
για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
• Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει ούτε η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και συνεργασία.
Μετά τιμής

Χρήστος Μερκούρης,
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου
Γεωργίου Γεώργιος,
Πρόεδρος Αρδευτικής Ένωσης Κτηματιών
Λεχαίου
Κελάμης Δημήτριος,
Πρόεδρος Αρδευτικού Συν/σμού Περιγιαλίου
«ο Άγιος Νικόλαος»
Μελέτης Χρήστος,
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Εξαμιλίων
Γιαννούλης Χρήστος,
Πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συν/σμού
Σπαθοβουνίου
Ρουστέμης Ιωάννης,
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορίνθου
Γιαννακουλόπουλος Ναπολέων,
Πρόεδρος Άσσου
Κελάμης Δημήτριος,
Πρόεδρος Περιγιαλίου
Πούλος Ανδρέας,
Πρόεδρος Λεχαίου
Ανδριανόπουλος Βασίλειος,
Πρόεδρος Κάτω Άσσου
Παπαϊωάννου Κων/νος,
Πρόεδρος Αρχαίας Κορίνθου
Λίτσας Παναγιώτης,
Πρόεδρος Σπαθοβουνίου