Πε. Μαρ 28th, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη Λευκωσία. Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών ο Πρωθυπουργός.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά την Τριμερή Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: «Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ· μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών».

«Το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών αποδεικνύεται τώρα ότι βάθυνε τελικά τη λιβυκή κρίση, ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη βόρειο Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους, δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά της, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

«Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της, αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ανοίγοντας ακόμη μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και τελικά ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η Τουρκία, με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία και την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, και βεβαίως τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, «οι τριμερείς μας συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κατά καμίας χώρας παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα». Το αντίθετο: αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα όμως στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι τρεις χώρες καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατευτεί το status μιας περίκλειστης περιοχής, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Επίσης, καταδικάζονται οι παράνομες γεωτρήσεις και οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και οι απόπειρες διενέργειας παρανόμων ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Επιπλέον, καταδικάζεται η υπογραφή νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας με την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και κ. Φάρατζ.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως χαιρετίζουν τις συνεχώς βελτιούμενες επαφές ΕΕ-Αιγύπτου, καθώς κοινή είναι η θέση με τον Κ. Μητσοτάκη πως η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ένωσης και ταυτόχρονα σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

Iakovos Hatzistavrou Pool via AP

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Όπως ανέφερε, η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο και την Ελλάδα, γεγονός που αντανακλά την πολιτική βούληση για αξιοποίηση των πολλά υποσχόμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πολλαπλά τα οφέλη της συμφωνίας με Αίγυπτο

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.