Σα. Απρ 27th, 2024

Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στα 830 ευρώ o κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στα 830 ευρώ o κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

«Από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα» είπε κατά την εισήγηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά:

«Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομεά. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχει είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας:

«Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/3) της πρότασης δυσπιστίας: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».