Πα. Ιούν 28th, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος όχι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών στα τρόφιμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όλα τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν ως το τέλος του έτους, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από πολυεθνικές, κι επανέλαβε το αίτημα για πανευρωπαϊκή δράση, ενώ επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών στα ράφια και ειδικά στα τρόφιμα.

«Απόφασή μας είναινα συνεχίσουμε τις τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μετά από ένα εξάμηνο φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς τον Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη κι ενδείξεις αποκλιμάκωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Για να εξαλειφθούν ολιγοπωλιακά μονοπώλια χρειαζόμαστε υγιή επιχειρηματικότητα είτε πρόκειται για παραγωγούς, είτε για μεγάλες αλυσίδες», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «στοίχημα που θα κερδίσουμε όλοι μαζί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα των πολυεθνικών ζητώντας πανευρωπαϊκή δράση, όπως επισημαίνει και στην παρέμβαση – επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επιμένω στην επιστολή μου προς τη Κομισιόν ότι έχουμε εντοπίσει προβλήματα στη λειτουργία πολυεθνικών που πωλούν σε άλλες τιμές στις μικρότερες αγορές, στις οποίες και θα βρούμε συμμάχους».

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεωδορικάκος επιβεβαίωσε ότι θα παρατείνονται ως 31 Δεκεμβρίου τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του καταναλωτή. Παράλληλα ενισχύεται εντός δεκαημέρου με 30 άντρες ο Ελεγκτικός Μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ καθώς και η πλατφόρμα eΚαταναλωτής, γιατί, όπως τονίστηκε, οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν.