Πα. Μαρ 29th, 2024

Λιμός στο Αφγανιστάν: 3 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Αφγανιστάν, τρία εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για λίγο φαγητό. «Kόλαση επί Γης» χαρακτηρίζει την επισιτιστική κρίση της χώρας ο ΟΗΕ, με 23 εκατομμύρια ανθρώπους να απειλούνται από λιμό.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themata-noemvrios/20211108-DELTIO21-AFGANISTAN.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/20211108-DELTIO21-AFGANISTAN.jpg

Eίναι τεσσάρων μηνών. Το πρόσωπο της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν. Από τους πιο μικρούς ασθενείς στην πτέρυγα των υποσιτισμένων παιδιών του νοσοκομείου Ίντιρα Γκάντι της Καμπούλ. Που γεμίζει ώρα με την ώρα:  «Σήμερα ήρθαν άλλα 18 παιδιά στην πτέρυγα των υποσιτισμένων. Και περιμένω να αυξηθούν όσο περνά η ώρα» λέει ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής.

Κρατούν τα παιδιά τους στην αγκαλιά και περιμένουν να βρουν κρεβάτι. Όταν τους ρωτούν, η απάντηση είναι η ίδια. Δεν έχουν τροφή. Δεν έχουν χρήματα. Ούτε για να μεταφέρουν εγκαίρως το παιδί τους στο νοσοκομείο. «Δεν ήρθαμε όταν έπρεπε. Και η κατάσταση χειροτέρεψε» λέει ένας πατέρας που φέρνει το παιδί του στο νοσοκομείο.

Για «κόλαση επί Γης» μιλά ο ΟΗΕ. Ό,τι χειρότερο μπορείτε να φανταστείτε, προειδοποιεί, συμβαίνει ήδη στο Αφγανιστάν. Λιμός απειλεί τους πάντες…

«Έχουμε μπροστά μας την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη Γη. Το 95% των πολιτών δεν έχουν αρκετό φαγητό και παρακολουθούμε 23 εκατομμύρια ανθρώπους που βαδίζουν προς την πείνα. Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καταστροφικοί. Θα είναι μία κόλαση στη Γη» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος.

Λίγα χιλιόμετρα από εκεί, γυναίκες και μικρά παιδιά περιμένουν στην ουρά για σακιά με αλεύρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να πουλήσουν μέχρι και τα παιδιά τους, για να ζήσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν έδωσε τη χαριστική βολή και στην οικονομία. Η άμεση βοήθεια από το εξωτερικό έχει παγώσει, όπως και τα δισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, εκτός συνόρων. Εκατομμύρια Αφγανοί έχουν μείνει χωρίς μισθό επί μήνες.

ertnews.gr