Τρ. Μαρ 19th, 2024

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕ “Ο ΙΒΥΚΟΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πέτρος Μπάκουλας (αφηγητής εκδήλωσης): ”Το καλύτερο βραβείο στη ζωή είναι η μνήμη. Κι όταν είναι κι αιώνια, τότε αποκτά και νόημα το πέρασμα μας από τον τόπο που μας έταξε ο Θεός να ζήσουμε”

-Μαργαρίτα Αλεξίου (αφηγήτρια εκδήλωσης): ”Βραβείο… Μνήμη… Τόπος… Θεός… Ζωή… Πέρασμα…”

Γράφει ο Ιωάννης Καραπανάγος

Η παράσταση παραδοσιακών χορών για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τιμώντας τις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022, στο κατάμεστο, από κόσμο, παραλιακό πάρκο Λουτρακίου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποδείχτηκε υπερπαραγωγή για τα δεδομένα του Δήμου μας.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και οι 120 χορευτές, βροντοφώναξαν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μουσική επένδυση και τραγούδια από την ορχήστρα ”Μεγαρόσημο”, με τη συμμετοχή της Πολυφωνικής χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων, ότι το καλύτερο βραβείο στη ζωή είναι η μνήμη.Η μεγαλειώδης αυτή επετειακή παράσταση τα είχε όλα. Οργάνωση, άψογη εκτέλεση του προγράμματος, μουσική, χορό, φορεσιές και ενδυμασίες, εικόνες μια άλλης εποχής, που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης, ακόμη και δάκρυα, ενώ η κα Μαργαρίτα Αλεξίου και ο κ. Πέτρος Μπάκουλας, μας μετέφεραν, νοερά, με τις αφηγήσεις τους, στα χρόνια εκείνα του 1922 που οι Έλληνες της Σμύρνης έβαψαν και πότισαν, με το αίμα τους, στεριά και θάλασσα.Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιούλη Σεραφείμ, προσφωνώντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στη σφαγή των αμάχων, στην πυρπόληση της Σμύρνης, στο απόλυτο χάος, στην καταστροφή και στον ξεριζωμό, στον πόνο και στην προσφυγιά και στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Γιάννης Κακούρος, χαιρέτισε την εκδήλωση και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος έχει παρουσιάσει, την περίοδο 2021-2022, 6 θεματικές παραστάσεις, κοινωνικό έργο και ένα τριήμερο σεμινάριο λαογραφίας και έρευνας και κάλεσε τη νεολαία να συμμετέχει στις δράσεις, καθώς και τους συνδημότες να γίνουν μέλη του Συνδέσμου.

Με το πέρας της παράστασης τιμήθηκαν οι χοροδιδάσκαλοι Μαρία Μπάκου και Δημήτρης Μπάκος.

Παρόντες οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πατέρες Πέτρος, Δημήτριος και Ιωάννης  του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Λουτρακίου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Πετρίτσης και οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων κα Μαρία Πρωτοπαππά, ο κ. Κωστής Ζερβός και ο συντάκτης του παρόντος.

Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών ”Ο ΙΒΥΚΟΣ” παρουσίασε μία εξαίρετη και ποιοτική θεματική παράσταση ”Από ξένο τόπο κι απ΄αλαργινό”, με σεβασμό στην ιστορία και πρέπει τα μέλη του να είναι υπερήφανα για το αποτέλεσμα αυτό, απόρροια του μεγαλείου της Ελληνικής ψυχής του Διοικητικού Συμβουλίου, των αφηγητών, των χοροδιδασκάλων και των χορευτών.

Θερμά συγχαρητήρια, από καρδιάς, για τη μαγική βραδιά  που μας προσφέρατε και για τις μνήμες που μας ξαναζωντανέψατε.