Τε. Απρ 24th, 2024

Μάχες τουρκικού στρατού με Σύριους και Κούρδους – Προώθηση ρωσικών και συριακών δυνάμεων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πόλεμος και διπλωματία προχωρούν παράλληλα, ενώ η σύρραξη της  Τουρκίας με Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε στρατηγικά σημεία στη Βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές συνασπισμένοι πλέον με δυνάμεις του Άσαντ εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Το δράμα των εκτοπισμένων από τις εμπόλεμες περιοχές κορυφώνεται. Στις 160.000 χιλιάδες τους ανεβάζει ο ΟΗΕ, πολλοί μάλιστα από αυτούς είναι πρόσφυγες για δεύτερη φορά.

Από την πρώτη μέρα της επιδρομής, η Τουρκία προσπαθεί να πάρει την Ρας Αλ Αϊν, που βρίσκεται πάνω στη μεθόριο και είναι το πρώτο βήμα για τη ζώνη ασφαλείας.

Παρά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς και την επέλαση των φιλότουρκων Σύρων ανταρτών, οι Κούρδοι μαχητές, άντρες και γυναίκες, είναι εκεί. Αξιοποιώντας χαρακώματα και δαιδαλώδη τούνελ προχωρούν σε αντεπίθεση και δεν εγκαταλείπουν την πόλη. Στα νότια περίχωρα κατέσχεσαν μάλιστα τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί τους Κούρδους ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και μόνο αν καταθέσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, θα τελειώσουν οι επιχειρήσεις.

Στην Αϊν Ίσα εκτυλίσσονται σκηνές που θεωρούνταν αδιανόητες τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με ακτιβιστές οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν δίπλα στους Κούρδους τον κοινό εχθρό, τους σουνίτες αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας.

Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός.

Ενώ στην Ταλ Τάμερ, οι Κούρδοι καίνε καύσιμα για να εμποδίσουν με τον καπνό την ορατότητα των Τούρκων«Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία με σκοπό αυτοί να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις», υποστήριξε σήμερα μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστήριξε, οι χώρες που κατακρίνουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, έχουν στόχο «να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος».

Η επιθετικότητα των Τούρκων τους φέρνει μπροστά στον κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης με τους άλλους παράγοντες. Στο Κομπάνι, οι Αμερικανοί σήκωσαν πολεμικά αεροσκάφη σε μια επίδειξη ισχύος, όταν φιλοτουρκικές δυνάμεις πέρασαν κοντά από αμερικανικά στρατεύματα. Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα.

Και στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίζ από την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αρχίζει η ζώνη ασφαλείας, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται πια απέναντι στις δυνάμεις του Άσαντ και τους Ρώσους. Η συριακή σημαία υψώθηκε ξανά στην περιοχή, ενώ περιπολίες πραγματοποιεί και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία. Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει συροτουρκική σύγκρουση.

Αλλαγή πλεύσης Ερντογάν για την μεσολάβηση των ΗΠΑ

Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και τις επικρίσεις για τις συνέπειες της επιχείρησης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να συναντήσει τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Υπουργό Μάικ Πομπέο που σπεύδουν εκτάκτως στην Άγκυρα αλλά στην πορεία ανακάλεσε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι αδυνατεί πια να παρακολουθεί τα tweet του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος συχνά προκαλεί σύγχυση με αντικρουόμενες δηλώσεις.

Η άφιξη τριών ανώτατων αξιωματούχων σταλμένων από τον πρόεδρο Τραμπ ανησυχεί την Άγκυρα. Ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πένς, ο ΥΠΕΞ Μαικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Robert O’Brien έρχονται για να ασκήσουν πιέσεις άμεση εκεχειρία  Τουρκίας με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.

Ωστόσο, ενώ τα ραντεβού είχαν κλείσει από πριν, προέκυψαν προβλήματα. Ο Robert O’Brien αντί να δει τον Τούρκο ΤΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σήμερα το απόγευμα, είδε τον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν επί 1.5 ώρα.

Όμως το θέμα δεν σταματά εδώ, σε δηλώσεις του πριν  λίγες ώρες, ο Ερντογάν έθεσε εν αμφιβόλω και την συνάντησή του με τον Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου . «Η μετάβασή μου στη Ρωσία θα γίνει», είπε «αλλά δεν λέω το ίδιο και για την επίσκεψη στην Αμερική. Αυτό θα αξιολογηθεί  μετά την αυριανή συνάντηση. Γιατί έγιναν κάποια σχόλια στο Κογκρέσσο που στοχοποιούν εμένα, την οικογένειά μου και τους υπουργούς μου. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Τουρκική Δημοκρατία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας δήλωσε σήμερα ο  Ιμπραχίμ Καλίν. Μιλώντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κιαι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την κατάσταση στην Συρία με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οι δύο άνδρες προγραμματίζουν συνάντηση στις 22 Οκτωβρίου.

Τραμπ: Το PKK πιθανόν μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από Ισλαμικό Κράτος

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση», πρόσθεσε. «Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.

Ανησυχία ΟΗΕ για την απελευθέρωση τζιχαντιστών

Τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σε πολύ σύντομη δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσά τους η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων, τονίζουν επίσης στο κείμενο αυτό «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του ανησυχεί για την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, καταδικάζει την τουρκική επέμβαση καθώς και ότι η επίθεση αυτή ενέχει τον κίνδυνο να προσφέρει νέο χώρο στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ert.gr