Σα. Απρ 20th, 2024

Μίκης Θεοδωράκης – Τελευταίος αποχαιρετισμός στον μεγάλο Έλληνα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 14:00 ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε ανακοινωθεί, αν και υπήρχε πολύς κόσμος έξω από τη Μητρόπολη που δεν κατάφερε να πει το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσουργό. Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και κοινωνικού αγωνιστή έχει μεταφερθεί από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου μέσα στον κύριο χώρο της Μητρόπολης όπου θα γίνει η τελετή του αποχαιρετισμού. Εκεί θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε βίντεο από τη Μητρόπολη ΑΘηνών

15:56 – Η Μαρία Φαραντούρη δήλωσε ότι «ο Μίκης δεν πέθανε», θα «συνεχίσει να ζει στις καρδιές μας». 

15:54 – Η πολιτική ηγεσία παραμένει στον χώρο της Μητρόπολης. 

15:52 – Δεν σταματάει να τραγουδάει ο κόσμος έξω από τη Μητρόπολη.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

15:40 – Ολοκληρώθηκαν οι επικήδειοι και η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη. Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στη συνέχεια εξήλθε από τη Μητρόπολη. Οι πολίτες χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν το «Όταν σφίγγει το χέρι».Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

15:35 – Ο κόσμος έξω από τη Μητρόπολη παραμένει πολύς, ενώ χειροκροτά κατά τη διάρκεια των επικήδειων, ιδιαίτερα όταν γίνονται αναφορές στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

15:21 – Ξεκίνησε ο επικήδειος από τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Πολλά ήταν τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν πριν να ξεκινήσει τον αποχαιρετισμό του.

«Βροντάνε στράτες κι αγορές» μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη.

«Σεμνά, μα όχι βουβά»

Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά.

Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: «Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς». Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς», είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έσμιξες «τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους», μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι ευαίσθητος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «»Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«»Να μην ξεχωρίζει τη ζωή του από τη ζωή του εργαζόμενου, από τη ζωή του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή», «»να είναι ένας απλός στρατιώτης στην ακατάβλητη στρατιά των λαϊκών ανθρώπων»» που μάχονται για τη ζωή. Δικά σου τα λόγια, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της «κι αντριεύει και θεριεύει» η Ελλάδα! Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη»! Φως επαναστατικό «στην κορφή του Ολύμπου αριστερά»… Φως που «ολούθε λαμπυρίζει», όπως έγραψαν αυτές τις μέρες γερμανικές εφημερίδες. Ένα «φως που καίει». «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»»!, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Αθάνατος»

«Όταν απόψε το πλοίο θα σαλπάρει από τον Πειραιά, για να διασχίσει τα γαλάζια νερά της ελληνικής θάλασσας για να σε οδηγήσει στην τελευταία σου κατοικία, στον τόπο καταγωγής σου, στο Γαλατά Χανίων, στην αγαπημένη σου Κρήτη, σύμφωνα με την επιθυμία σου, όλη η Ελλάδα θα σε συνοδεύει με τα τραγούδια σου.

Γιατί για σένα, για να δανειστούμε στίχους από το μεγαλείο του Σολωμού, «ο ουρανός καμάρωνε κι η γη χειροκροτούσε»… Αθάνατος Μίκη!», είπε στο τέλος του αποχαιρετισμού του ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

15:12 – Ξεκίνησε ο επικήδειος λόγος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μαζί με τους μεγαλύτερους τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, οι νέοι και οι έφηβοι. Τον αποχαιρετούν άνθρωποι αλλά και οι τόποι, η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, η Τρίπολη. Η Αθήνα, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη. Οι τόποι εξορίας», είπε ανάμεσα σε άλλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Άνθρωπος της πάλης»

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν μέσα από τον συνδυασμό μουσικής παράδοσης και σύγχρονου μέλους θέλοντας να εκφράσει την απέραντη ευαισθησία και το πάθος του λαού μας». Η Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της πάλης» και ταυτόχρονα «αθεράπευτα ρομαντικό».

«Δεν πρόδωσε ποτέ την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την απαίτηση για δικαιοσύνη και την πίστη στα προστάγματα της τέχνης του», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Με σεβασμό και συγκίνηση εκ μέρους όλων των Ελλήνων αποχαιρετώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας.» κατέληξε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

15:09 – Σε εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία πριν από τους επικήδειους που θα εκφωνήσουν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

15:05 – Παρά τη βροχή πολύς κόσμος παραμένει έξω από τη Μητρόπολη  

15:00 – Ξεκίνησε η λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

14:59 – Με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια έφτασε στη Μητρόπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

14:54 – Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έφτασε και αυτή στον χώρο της Μητρόπολης για να πάρει μέρος στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη.

14:50 – Στη Μητρόπολη έφτασαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Ποιοι βρίσκονται ήδη μέσα στη Μητρόπολη

14:45 – Σε εξέλιξη είναι η προσέλευση των επισήμων που θα παραστούν στην τελετή αποχαιρετισμού του κορυφαίου δημιουργού.

Στον ναό βρίσκονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Βούτσης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πρέσβεις ξένων χωρών, ενώ δίπλα στο φέρετρο βρίσκεται η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ιδιαίτερη στιγμή η άφιξη στη Μητρόπολη του δημοφιλούς Τούρκου συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί και φίλου του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με την Φινλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμά.

14:44 – Στη Μητρόπολη έφτασε και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη 

14:41 – Ο κόσμος τραγουδάει «Το γελαστό παιδί»Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

14:32 – Έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν την ώρα που έφτανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

«Απογειώθηκε η ελληνική γλώσσα»

14:30 – «Aυτές τις μέρες ο Μίκης απογείωσε την ελληνική γλώσσα. Ακούστηκαν τόσο όμορφα λόγια που ό, τι και αν πω εγώ θα είναι φτωχά. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση, σιωπή και απέραντο θαυμασμό γιατί χώρεσε στο έργο του τον λαό και τους αγώνες του», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται στη Μητρόπολη. 

14:25 – Ο κόσμος δεν σταματάει να τραγουδάει τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ παραμένει στον χώρο παρά τη βροχή.

14:15 – Έφτασε στη Μητρόπολη ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με τον Θανάση Παφίλη.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο00:0000:23

14:10 – Χιλιάδες πολίτες παραμένουν έξω από τη Μητρόπολη, ενώ όπως και τις πρώτες δύο μέρες του λαϊκού προσκυνήματος επικρατούσε το αδιαχώρητο στον χώρο έξω από τον ναό.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Μετά την τελετή αποχαιρετισμού, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Πειραιά για να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Κρήτη, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος. Ο Δήμος Πειραιά με μια λιτή, συγκινητική τελετή στο λιμάνι του Πειραιά, θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Στις 19:00 η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα βρίσκεται στην πύλη Ε3 για να «αποχαιρετήσει» τον σπουδαίο Έλληνα, με τις δικές του μουσικές συνθέσεις. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να παραστούν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελετή στο λιμάνι, μεταφέρθηκε μια ώρα νωρίτερα η προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά από όλες τις παρατάξεις θα ταξιδέψει για τη Σούδα, έτσι ώστε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων.

Όλα έτοιμα στα Χανιά – Θα γίνει και εκεί λαϊκό προσκύνημα

Στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης, θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

www.in.gr