Κυ. Απρ 28th, 2024

Μαγιορκίνης: Η γρίπη επανήλθε στην προ κορονοϊού εποχή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μαγιορκίνης: Η γρίπη επανήλθε στην προ κορονοϊού εποχή – Οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν ξανά

Πλησιάζοντας προς τον Οκτώβριο η χώρα μας οργανώνεται για να καταλήξει σε νέες συστάσεις προς τους πολίτες αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά των εποχικών ιώσεων, (COVID-19 και γρίπη).

Τρία είναι τα εμβόλια για τα οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες: το αντιγριπικό εμβόλιο, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της Όμικρον, αλλά και το νεοεισερχόμενο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι αφού καταλήξουν σε συμπεράσματα, θα δημοσιοποιήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που θα πρέπει να θωρακιστεί εμβολιαστικά απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις.

«Οι οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα», σημειώνει Γκίκας Μαγιορκίνης, αν. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.

“Το εμβόλιο είναι υγειονομικός πόρος”, λέει συγκεκριμένα μιλώντας στο iatropedia.gr.Και εξηγεί: “Υπάρχουν Επιτροπές και αυτές θα καταλήξουν σε συστάσεις. Κι αυτοί οι επιστήμονες λένε ποιοι έχουν όφελος από το εμβόλιο και πρέπει να το κάνουν. Το εμβόλιο δεν είναι «τσίχλα». Οπότε η δική μου θέση είναι -ανάλογα με το πως θα ζυγίσει τα στοιχεία η Επιτροπή- οι συστάσεις που θα γίνουν να ακολουθηθούν απαραίτητα. Γι’ αυτό τα βγάζουμε τα στοιχεία, αλλιώς δεν θα τα βγάζαμε. Θα λέγαμε… όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο”.

Ήρθε η κανονικότητα;

Η Ευρώπη αναμένει την έναρξη του φετινού κύματος της εποχικής γρίπης στα τέλη του έτους. Η κορύφωση θα έρθει στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα πλήξει όπως πάντα τους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους συνανθρώπους μας.Ωστόσο, δεν αποκλείεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το κύμα αυτό να είναι ηπιότερο. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας έρχονται από το νότιο ημισφαίριο και την Αυστραλία, στην οποία προηγήθηκε ο χειμώνας.Ο Καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της νέας συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, δεν παραλείπει να προσθέσει πως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά:

“Μάλλον θα έχουμε μια κανονικότητα στη γρίπη. Αυτό είναι το βασικό σενάριο με βάση αυτά που βλέπουμε από το νότιο ημισφαίριο. Λογικά η περίοδος της γρίπης θα είναι όπως παλιότερα. Φαίνεται ότι επανήλθε η εποχικότητα στην προ COVID-19 εποχή και έτσι δεν περιμένουμε πολύ μεγάλη επίπτωση. Στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο είδαμε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα από πέρυσι και η κορύφωση ήρθε περίπου την ίδια χρονική περίοδο που ερχόταν πάντα. Δεν ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε πέρυσι”, τονίζει.Κατά του ιού της γρίπης αναμένεται και φέτος να εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός.Συστάσεις από τους επιστήμονες θα έχουμε φέτος για πρώτη φορά και για το νέο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας. Το εμβόλιο αφορά κυρίως τα βρέφη και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr