Σα. Απρ 27th, 2024

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Κρυονέρι Κορινθίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Κρυονέρι Κορινθίας για μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές από όλη την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το θερινό σχολείο έλαβε χώρα από τις 15/09 μέχρι 17/09/2023 και συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν/μιο Ιωαννίνων κτλ). Στόχος του σχολείο ήταν η εκπαίδευση των φοιτητών στο αντικείμενο της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους παρατηρώντας τον νυχτερινό ουρανό με το 1.2 μέτρων τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, παρακολούθησαν ομιλίες και σεμινάρια με αντικείμενο την παρατηρησιακή Αστρονομία και εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές ανάλυσης παρατηρησιακών δεδομένων στο οπτικό φάσμα. Εκπαιδευτές του προγράμματος ήταν οι αστροφυσικοί-ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Δρ. Η. Κουλουρίδης και ο Δρ. Α. Λιάκος καθώς και η διδακτορική φοιτήτρια Ε. Δρίγγα. Στο θερινό σχολείο παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ & Αντιπροέδρος του ΔΣ/ΕΑΑ Δρ. Σπύρος Βασιλάκος.

Οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν σε ξενώνα της κοινότητας, ενώ όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από το ΙΑΑΔΕΤ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου με τίτλο: Αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με κωδικό ΟΠΣ 5060675 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα <<Πελοπόννησος 2014-2020>>.

Το εν λόγω σχολείο εντάσσεται σε σειρά ανάλογων δράσεων που πραγματοποιεί διαχρονικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στηρίζοντας έμπρακτά την εξειδικευμένη εκπαίδευση των νέων επιστημόνων στις ερευνητικές περιοχές που θεραπεύει το Ερευνητικό Κέντρο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ευχαριστεί θερμά τους/τις ερευνητές/τριες που ανέλαβαν την εν λόγω εκπαίδευση, τους/τις φοιτητές/τριες για τη συμμετοχή τους και όλους τους τοπικούς φορείς για την τόσο θερμή και ουσιαστική υποστήριξη τους στην οργάνωση του σχολείου.

Ανάλογες δράσεις αναμένονται και στο μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι/νες!

Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών,ΤηλεπισκόπησηςΓενική Γραμματεία Έρευνας και ΚαινοτομίαςΑθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΕΡΤ