Τε. Ιούν 26th, 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Eπιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΙΤΣΑ ΩΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης, εντός του πλαισίου της ανάδειξης και της προβολής του τοπικού και εθνικού πολιτιστικού προϊόντος, διοργάνωσε με επιτυχία την επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΙΤΣΑ ΩΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ».

Η διοργάνωση αυτή  είναι η αρχή συντονισμένων δράσεων που σαν στόχο έχουν, αφενός  την προβολή και την προστασία του σπηλαίου (Ιερό των Νυμφών), που αποτελεί σημαντικό φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής μας, αφετέρου την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τους  παγκοσμίου σπουδαιότητας και ενδιαφέροντος Πινάκων του Πιτσά (6ος π.Χ αι.), οι οποίοι ευρέθηκαν στο σπήλαιο.

Την Ημερίδα χαιρέτησε με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας, τονίζοντας τη μοναδική αξία του σπηλαίου του Πιτσά καθώς και τη σπουδαιότητα ανάπτυξης στρατηγικών για την προστασία και προβολή του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ του κ. Παλαμάρη Γεώργιου για το σπήλαιο, αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής έρευνας της κ. Σωτηρίας Δημοπούλου πολιτισμολόγου συγγραφέως, η οποία μας μύησε στη σπουδαιότητα όσων θα ακολουθούσαν. Συνέχισαν με εισηγήσεις τους. η κα Δημοπούλου Σωτηρία, η δρ Μπρεκουλάκη Χαρίκλεια αρχαιολόγος ειδική στην ιστορία της αρχαίας ζωγραφικής, ο κ. δρ  Ξανθούλης Νίκος μουσικολόγος,-συνθέτης, λυριστής, ενώ την διαδικασία  συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού-Αθλητισμού κος Λόντος Αναστάσιος. Η βραδιά έκλεισε με στρογγυλή τράπεζα όπου συζητήθηκαν στρατηγικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη του τόπου, σε σχέση με την ανάδειξη των μοναδικών αυτών ευρημάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κος Βλάσης Τσιώτος, ο Ινδονήσιος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Bebeb A.K.N. Djundjunan, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Παπαγγελόπουλος Άγγελος, ο πρώην  περιφερειακός σύμβουλος κος Βιτυνιώτης Χάρης,  οι Αντιδήμαρχοι κος Αποστολόπουλος Σπύρος και  κος Καλοκυθάς Χρήστος, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Μπακώλης Θεόδωρος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Πιτσά κος Νικολακόπουλος Γιάννης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κα Μενούνου Ελίνα και κος  Λάσκος Νίκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Λουζιώτης Παναγιώτης, , η πρόεδρος συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου κα Πάτκου Βίβιαν, η πρόεδρος του Συλλόγου «Παλαίχθων» Κορίνθου κα Δήμητρα Αποστόλου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Χοράνθη» κος Μπονάτσος Γιάννης, εκπρόσωποι του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και του ΣΕΟ-Τοπικό τμήμα Ξυλοκάστρου, άλλοι επίσημοι καθώς και πλήθος Δημοτών.

Μέσα από τις ομιλίες και την παρουσίαση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τις δυνατότητες του σπηλαίου αλλά και συμμετάσχουν σε συζητήσεις για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή.

Ευχαριστούμε θερμά όσους εργάστηκαν για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.