Τε. Απρ 24th, 2024

Μητσοτάκης:Έντεκα μεγάλα αρδευτικά έργα άνω των 350 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο – θα ολοκληρωθεί το φράγμα Ασωπού (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έντεκα μεγάλα αρδευτικά έργα, κόστους άνω των 350.000.000 ευρώ. Πιο εμβληματικό είναι το ΣΔΙΤ στο φράγμα του Μηναγιώτικου. Και το δίκτυο 35.000 στρεμμάτων στην Πύλο, με ωφελούμενους 3.500 αγρότες. Το φράγμα Ασωπού, στην Κορινθία, θα δίνει νερό σε 50.000 στρέμματα, ανακουφίζοντας άλλους 5.000 παραγωγούς. Στη Λακωνία, το φράγμα της Κελεφίνας. Και τέλος τα δίκτυα της λίμνης Τάκα, που θα αρδεύει 25.000 στρέμματα για 3.000 αγρότες στην Αρκαδία.

Μιλάμε για την αναζωογόνηση σχεδόν 150.000 στρεμμάτων εύφορης γης στην Πελοπόννησο. Θα βελτιώσουν την ζωή 15.000 παραγωγών αναβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, την ποσότητα και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Είναι υποδομές που έχουν χρονοδιάγραμμα κατασκευής και θα παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 2025. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω κουραστεί να πηγαίνω σε όλη την επικράτεια και να βλέπω μισοτελειωμένα αρδευτικά έργα. Φράγματα τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν λόγω αστοχιών, όπως στον Ασωπό. Ή φράγματα τα οποία ολοκληρώθηκαν, όπως στα Φιλιατρά, είναι γεμάτα και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε γιατί πολύ απλά κανείς δεν προνόησε να φτιάξει τα αρδευτικά δίκτυα.

Θέλουμε, λοιπόν, ολοκληρωμένα έργα και θέλουμε το χρήμα του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου φορολογούμενου, που χρηματοδότησε αυτά τα έργα, να πιάνει πραγματικό τόπο. Και κυρίως οι αγρότες μας, οι αγρότες της Πελοποννήσου, να έχουν το νερό που χρειάζονται προκειμένου να μπορεί ο πρωτογενής τομέας εδώ, στην Πελοπόννησο, να απογειωθεί.