Πα. Μάι 3rd, 2024

Μνημείο Sverd i fjell: Τα 3 γιγάντια σπαθιά καρφωμένα σε ένα βράχο στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Sverd i fjell (στα ελληνικά: Σπαθιά στο Βράχο) είναι ένα μνημείο που βρίσκεται στη γειτονιά Hafrsfjord της Madla, μια συνοικία της πόλης Σταβάνγκερ στην κομητεία Ρόγκαλαντ της Νορβηγίας. Τα τρία γιγάντια σπαθιά είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό τουριστικό αξιοθέατο. Αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική μάχη του Hafrsfjord, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Νορβηγίας που έλαβε χώρα το έτος 872 μ.Χ., όταν ο Βασιλιάς Χάραλντ Χορφάγκρε, γιος του Χάλφνταν του Μελανού, νίκησε έναν συνασπισμό αρκετών μικρών νορβηγικών βασιλείων και ένωσε τις τρεις περιοχές της Νορβηγίας κάτω από ένα στέμμα, δίνοντας το έναυσμα για μια από τις χρυσές εποχές της σκανδιναβικής χώρας

Το μνημείο δημιουργήθηκε από τον Νορβηγό γλύπτη Fritz Røed (1928 – 2002) από το Bryne και αποτελείται από τρία μπρούτζινα ξίφη, το καθένα περίπου 10 μέτρα ύψος, φυτεμένα σε έναν λόφο από συμπαγή βράχο κοντά στην άκρη του φιόρδ, όπου έλαβε χώρα η σπουδαία μάχη. Το μνημείο αποκαλύφθηκε το 1983 από τον Βασιλιά Όλαφ τον 5ο της Νορβηγίας, γνωστός και με το παρατσούκλι «Ο Βασιλιάς του Λαού», και από τότε στέκεται περήφανα.

Η μάχη του Hafrsfjord περιγράφεται στη saga του Χάραλντ στη συλλογή Heimskringla του Snorri Sturlason. Πρόκειται για μια συλλογή από ιστορίες Νορβηγών ηγεμόνων, από τον Χάραλντ του 9ου αιώνα έως τον θάνατο του Eystein Meyla το 1177. Οι αναφορές στον Χαράλντ διαφέρουν σε πολλά σημεία, και η έλλειψη προγενέστερων πηγών καθιστά πολύ δύσκολη την συμπλήρωση του παζλ της ζωής του, καθώς οι σωζόμενες αφηγήσεις της ζωής του στα έπη, καταγράφηκαν γραπτώς περίπου τρεις αιώνες μετά. Μερικές κρίσιμες πτυχές της ζωής του μπορεί να είναι αβέβαιες, αλλά είναι σαφές ότι τον 12ο και 13ο αιώνα ο Χάραλντ θεωρήθηκε ότι ενοποίησε τη Νορβηγία σε ένα βασίλειο και σήμερα αναγνωρίζεται ως ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας.

Οι περισσότεροι ιστορικοί τείνουν στο συμπέρασμα ότι η ενοποίηση της Νορβηγίας ήταν μια διαδικασία που διήρκεσε για αιώνες, παρά ως αποτέλεσμα μιας και μόνο μάχης. Ωστόσο, η μάχη του Hafrsfjord  θεωρείται πολύ σημαντική και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ενοποίηση του βασιλείου.

Πίσω τώρα στο μνημείο, το μεγαλύτερο σπαθί αντιπροσωπεύει τον νικητή Χάραλντ ενώ τα δύο μικρότερα, τους ηττημένους βασιλιάδες. Σήμερα, αυτά τα ξίφη αντιπροσωπεύουν την ειρήνη και την ενοποίηση και είναι μπηγμένα σε συμπαγή βράχο, ώστε να μην αφαιρεθούν ποτέ. Ένα μεσαιωνικό κόσμημα της Νορβηγίας, που αντιπροσωπεύει την ιστορία και τον πολιτισμό των Βίκινγκς. Μοιάζουν σαν να ήταν εκεί από πάντα, σαν να ήταν εκεί ακριβώς που ανήκαν και αυτό το βραχώδες σημείο είχε προετοιμαστεί ειδικά για αυτά. Η περιοχή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν του Σταβάνγκερ.

Πηγή: geografikoi.gr