Πε. Απρ 25th, 2024

Μονή Παναγία της Κορυφής στο Καμάρι Ξυλοκάστρου με θέα τα βουνά της Ρούμελης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Καμάρι, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ανεβαίνοντας το δρόμο που οδηγεί στην «Κορφή» Ο δρόμος αφήνει την παραλία και το κάμπο, στρίβει ανατολικά στη ρίζα του βουνού και αφού διαγράψει πολλές ελικοειδείς αναβάσεις μας φέρνει στη βορινή πλαγιά, στην είσοδο της Μονής.

Από εκεί ο επισκέπτης αγναντεύει τα βουνά της Ρούμελης και έχει μπροστά του όλη η Κορινθία, από τον Ισθμό μέχρι την Ακράτα. Η Παναγία της Κορυφής, στο παρελθόν ήταν γνωστή και ως Γονόεσσα, όχι τυχαία αφού παλαιότερα θεωρούσαν ότι στην τοποθεσία αυτή βρισκόταν η αρχαία Δονούσσα. Νεώτερες έρευνες κατέρριψαν τον ισχυρισμό όμως όχι την παλιά ονομασία της Μονής.

Η παράδοση αναφέρει ότι σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης το μοναστήρι της Κορυφής έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην περιοχή, αφού έγινε ορμητήριο αγωνιστών και ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα.

Η προεπαναστατική ύπαρξη της Μονής «αποδεικνύεται» από την ύπαρξη ομολόγων του 1750 ενώ η εικόνα της Παναγίας φέρει επιγραφή του 1816. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε στα 1767, χρονολογία χαραγμένη σε αγκωνάρι του ναού. Αρχικά η διαβίωση των μοναχών ήταν δύσκολη, νερό δεν υπήρχε αλλά ούτε κι εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Οι δυσκολίες οδήγησαν στην μεταφορά της Μονής χαμηλότερα, σε μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση. Το παλιό μοναστήρι σήμερα αναφέρεται ως Παλιά Παναγιά. Για αρκετά χρόνια η νέα μονή λειτουργούσε ως βασική Μονή και η ψηλότερη ως μετόχι της. Στα μέσα του 18ου αιώνα οι μοναχοί επέστρεψαν στην πρώτη Μονή όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η είσοδος μας φέρνει στον περίβολο όπου δεσπόζει το αιωνόβιο πεύκο. Περνώντας το κατώφλι μια στοά οδηγεί στο αρχονταρίκι, την αίθουσα υποδοχής επισκεπτών και καταλήγει στην ολάνθιστη αυλή της Μονής. Δίπλα στο αρχονταρίκι βρίσκεται υπόγεια δεξαμενή του 1916. Απέναντι ακριβώς, βρίσκεται το γεροντικό και κελιά, όπου κρέμεται ο κόπανος (σανιδένιο σήμαντρο). Πίσω από την εκκλησία στον περίβολο, είναι χτισμένο το καμπαναριό. Σε ένα αγκωνάρι είναι χαραγμένη η ημερομηνία 4 Απριλίου 1888. Τα παγκάκια στο καμπαναριό προσφέρονται για ξεκούραση.

Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Αποτελείται από νεόκτιστο πρόναο, κυρίως ναό και το Άγιο Βήμα. Πρόκειται για ναό ρυθμού βασιλικής με διαστάσεις 14,40 × 6,54 μέτρα. Στο σκαλιστό εικονοστάσι είναι τοποθετημένη η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγιάς το 1816. Το εικονοστάσι μαζί με το δεσποτικό θρόνο και τον επιτάφιο αποτελούν μοναδικά σκαλιστά αριστουργήματα του ξυλογράφου Ιωάννου Βασιλείου, το 1916. Η εκκλησία γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου και στις 15 Αυγούστου.