Πε. Μαρ 28th, 2024

Νέα δέσμη οικονομικών μέτρων για επιπτώσεις από κορονοϊό-Α. Γεωργιάδης: Πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού πρόκειται να ανακοινώσουν στις 12 το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέφερε ότι θα διατεθούν δύο δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων που θα έχουν προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Επίσης, είπε ότι το κράτος θα καταβάλλει μέρος του μισθού των εργαζόμενων στους κλάδους που πλήττονται, ενώ απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση στηρίζει και θα στηρίξει εργοδότες και εργαζομένους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση επισκέφθηκαν σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει επάρκεια αγαθών. Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, για τον ηρωισμό που επιδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες. «Έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και από αύριο τους βάζουμε σε μια νέα δοκιμασία, με την αύξηση του ωραρίου, αλλά είμαστε εδώ εφόσον δούμε ότι τα πράγματα είναι ομαλά πως θα το χειριστούμε από κοινού πολιτισμένα και σε συνεννόηση» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα είναι καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.
Επίσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει φόβος στην ελληνική αγορά ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών στα σούπερ μάρκετ και οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν όποτε έχουν χρόνο και ανάγκη.
Σχετικά με τα αντισηπτικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η παράδοση στα σούπερ μάρκετ μιας μεγάλης παρτίδας αντισηπτικών, ενώ για τις μάσκες είπε πως έχει γίνει καταγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στις αποθήκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1,250 εκατ. μάσκες, αρκετές δηλ. για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κατασχεθούν αντισηπτικά εφόσον οι εταιρείες δηλώσουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου τις παρτίδες, ενώ όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση θα κατασχεθούν.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε όσους αισχροκερδούν, ενώ τα πρόστιμα θα φθάνουν ως και 1 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν έκλεισαν γιατί πηγαίνει πολύς κόσμος σε αυτές κατά συνέπεια αυτός ο κόσμος θα πάει στα σούπερ μάρκετ που ήδη δέχονται πολύ κόσμο. Επίσης, είπε ότι υγειονομικά εκριθη ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν γιατί γίνονται σε υπαίθριους χώρους.


Εν τω μεταξύ από σήμερα αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Ανοιχτά θα παραμείνουν: σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, περίπτερα, φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μίνι μάρκετ, εστιατόρια παράδοσης έτοιμων γευμάτων στο σπίτι, ταχυμεταφορές, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, pet shop, καταστήματα οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.

Θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.