Τρ. Μαρ 19th, 2024

Νίκος Ξανθόπουλος: Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο – ”Έφυγε” από την ζωή στα 89 του χρόνια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ηλικία 89 ετών «έφυγε» ο Νίκος Ξανθόπουλος το μεσημέρι της Κυριακής (22/1), σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά του, τους οικείους του αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο δημοφιλής ηθοποιός που αποκαλούταν «το παιδί του λαού», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με την απώλειά του να προκαλεί έναν καταιγισμό από συγκινητικά μηνύματα.

Άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, η αγαπημένη του ΑΕΚ αλλά και απλοί πολίτες, έσπευσαν να γράψουν δύο λόγια για τον Νίκο Ξανθόπουλο, ο οποίος πλέον ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι…

Μενδώνη: «Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν βαθιά καλλιεργημένος καλλιτέχνης»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη δήλωσή της για τον θάνατο του Νίκου Ξανθόπουλου ανέφερε: «Η μακρόχρονη παρουσία του Νίκου Ξανθόπουλου στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στην τηλεόραση παρουσιάζει δύο όψεις: Εκείνη του λαϊκού ειδώλου, του «παιδιού του λαού», με τις δημοφιλείς μελοδραματικές ταινίες του, που αποτύπωναν τους προβληματισμούς της δεκαετίας του ΄60. Μεγάλοι συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κώστας Καλδάρας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος του εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες, όπου ζούσαν Ελληνες μετανάστες. Στο θέατρο, που πρωταγωνίστησε, τον υποστήριζαν οι στιβαρές θεατρικές ρίζες του – θιασάρχης ο ίδιος- και οι σπουδαίες συνεργασίες του με την Κυρία Κατερίνα, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Μάνο Κατράκη».

«Ο Νίκος Ξανθόπουλος υπήρξε ένας βαθιά καλλιεργημένος καλλιτέχνης, ευαίσθητος πολίτης απέναντι στα κοινωνικά μηνύματα των καιρών, ευγενής άνθρωπος, ο οποίος εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα, τον πόνο της προσφυγιάς και της εσωτερικής μετανάστευσης με αυθεντικό τρόπο. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού ταυτίστηκε με την ειλικρίνεια και την αμεσότητα με την οποία μετέφερε αυτά τα συναισθήματα. Τον αγκάλιασε, τον αγάπησε και τον τίμησε ως δικό του άνθρωπο. Ηταν ένα οικείο πρόσωπο, σε μια εποχή που η Ελλάδα άλλαζε με ταχείς, δραματικούς ρυθμούς. Αποχαιρετώντας τον Νίκο Ξανθόπουλο, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολλούς φίλους του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε τον Νίκο Ξανθόπουλο, τον ηθοποιό με τον οποίο ταυτίστηκε όλη η προσφυγιά στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60’. «Το παιδί του λαού» όπως τον αποκαλούσαν, μέσα από τις αναρίθμητες δραματικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, αποτίοντας φόρο τιμής στην εργατική τάξη, ενώ γέμιζε ασφυκτικά τους κινηματογράφους της εποχής. Θιασάρχης, ηθοποιός και τραγουδιστής, ο Ξανθόπουλος συγκινούσε πάντα το κοινό, τόσο με το υποκριτικό του ταλέντο, όσο και με τα τραγούδια του. Η παρουσία του στη δισκογραφία είναι αξιοσημείωτη, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Μίκυς Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώ πραγματοποίησε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό που τον κατέστησαν ακόμα πιο αγαπητό στην ελληνική ομογένεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του».

Το «αντίο» της ΑΕΚ

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ και σύσσωμη η οικογένεια της ομάδας μας εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για την μεγάλη απώλεια του Νίκου Ξανθόπουλου. Ο Νίκος Ξανθόπουλος σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, όχι μόνο για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα, ενώ αποτέλεσε διακεκριμένο μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όλους όσοι νιώθουν πως με την απώλειά του χάνεται κι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της δικής τους ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΕΚ, της οποίας ο Νίκος Ξανθόπουλος υπήρξε αθλητής στα εφηβικά του χρόνια.

newsbomb.gr