Πα. Μαρ 29th, 2024

ΝΥΤ: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Ρώσων στη Μπούκα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τους New York Times αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων στην Μπούκα, προάστιο του Κιέβου, συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν αποχωρήσει από την πόλη.

Όταν το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν εικόνες με πτώματα νεκρών πολιτών που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα -κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάποιοι είχαν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι- το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την ευθύνη.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούκα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν «άλλη μια φάρσα» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «προκλήσεις των ουκρανών ριζοσπαστών», όπως τις χαρακτήρισε, στην Μπούκα.

Όμως, τα βίντεο και οι εικόνες των δορυφορικών εικόνων από τους Times δείχνουν ότι πολλοί από τους αμάχους σκοτώθηκαν πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Γιαμπλόνσκα στην Μπούκα. 

Οι δορυφορικές εικόνες που παραχώρησε στους Times η Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, κατέλαβε την πόλη.

Οι εικόνες δείχνουν «σκοτεινά αντικείμενα» παρόμοιου μεγέθους με ένα ανθρώπινο σώμα να εμφανίζονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου.

Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ακριβείς θέσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανακατάληψη της Μπούκα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνουν τα πλάνα από την 1η Απριλίου.

Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτές τις θέσεις για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Σημειώνεται πως μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer

Οι δύο δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσει.

Πηγή: in.gr