Πα. Μαρ 29th, 2024

Ξεκίνησε σήμερα, 1η Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς ξεκινάει, σήμερα, Δευτέρα 1η Μαΐου, επισήμως η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν τους οικοπεδικούς τους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά κι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ως γνώμονα την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής περιόδου ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πέρυσι να βελτιωθούν περαιτέρω. Οδηγοί του σχεδιασμού θα είναι και φέτος το τρίπτυχο “Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα” σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι περιπολίες της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και του ΓΕΕΘΑ τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (4 ή 5).