Πα. Μαρ 29th, 2024

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ι.Π.Ε. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε χθες, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:30, στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθουμε την ενεργή συμμετοχή 45 Πατέρων, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (Εξομολογητική)»που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Η έναρξη του Προγράμματος, κατόπιν Σεπτής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίουπρος το Ι.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Κροκίδειο Αίθουσα (πλησίον του Επισκοπείου) και τον Αγιασμό τέλεσανο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος και ο Διάκονος της Ι. Μητροπόλεως μας π. Χρήστος Χίλιας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μαςκ. Διονύσιος,εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.και ομίλησε επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον του Επισκόπου να μεριμνά για το ποίμνιο, που του εμπιστεύθηκε ο Θεός και να ενημερώνεταισυνεχώς τόσο ο ίδιος όσο και οι Κληρικοί σε θέματα Πίστεως και σύγχρονης κοινωνικής επικαιρότητας. Οι χρόνοι που ζούμε κρίνονται καινοφανείς, με νέες «ιδέες» και «προγράμματα»που οδηγούν στον εξοβελισμό της Εκκλησίας και του Θεού από τον προτεινόμενο νέο τρόπο ζωής. Οι νέες μέθοδοι και τρόποι ζωής μεταλλάσσουν την μέχρι τώρα οργανωμένη Κοινωνία μας στην «μετά άνθρωπον» εποχή. Εμείς ως κληρικοί και μέλη της Εκκλησίας οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, προσεκτικοί και ακολουθώντας κοινή γραμμή να οδηγούμε τους πιστούς στην μετάνοια και την ομολογία μέσα από τις αρετές της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης. Γι᾿ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι σημαντική η επιμόρφωση των Κληρικώνμας, ιδιαιτέρως σε αυτό το τόσο εμπεριστατωμένο πρόγραμμα που διαπραγματεύεται σύγχρονα θέματα και προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π.Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν παύει να καταθέτει καθημερινώς την πατρική του ποιμαντική αγωνία για την ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των Κληρικών και λαϊκών προσώπων που διακονούν την Εκκλησία, ευχαρίστησε τονΠοιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, τον Παν. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Συντονιστή του Προγράμματος, ο οποίος μερίμνησε για την λειτουργικότητα του συνολικού εγχειρήματος οργανώνοντας το πρόγραμμα, τους σεβαστούς Πατέρες και όλους τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ουσιαστική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

α) Την Πέμπτη 20/10/2022, ομιλία με θέμα: “Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας”, υπό του Ελλογιμωτάτου κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκ. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

β) Την Τρίτη 01/11/2022, ομιλία με θέμα:“Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”, υπό του Πρωτοπρ. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

γ) Την Πέμπτη 03/11/2022, ομιλία με θέμα: “Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων”, υπό του Πρωτοπρ. Χριστοφόρου Χρόνη, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

δ) Την Πέμπτη 10/11/2022 ομιλία με θέμα: “Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων”, υπό του Δρ. Απόστολου Παπαλόη, Ad. Αν. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

ε) Την Πέμπτη 17/11/2022 ομιλία με θέμα: “Το πρόβλημα της ευθανασίας”, υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου, Ιατρού – Θεολόγου, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Ιεροκήρυκος.

στ) Την Πέμπτη 24/11/2022, ομιλία με θέμα: “Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη”, υπό του κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ζ) Την Πέμπτη 01/12/2022, ομιλία με θέμα: “Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις”, υπό του Πρωτοπρ. κ. Αθανάσιου Γκίκα, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

η) Την Πέμπτη 08/12/2022, ομιλία με θέμα: “Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια”, υπό του Πρωτοπρ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ. Θεολογίας, Καθηγητής Β΄/θμιας Εκπαίδευσης.

θ) Την Πέμπτη 15/12/2022, ομιλία με θέμα: “Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία”, υπό του Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, και Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Α.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε.Πανοσ. Αρχιμανδρίτηςπ.ΘεολόγοςΑλεξανδράκης και ο συντονιστής του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλοςθα πραγματοποιήσουν τον απολογισμό, την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησηςτων εκπαιδευομένων, την παρουσίαση των εργασιών αλλά και τα πρακτικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην ανατροφοδότηση των στόχων του προγράμματος ως και στην στοχοθέτηση του οράματος του Ποιμενάρχου μας για την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.