Σα. Απρ 20th, 2024

Οικονόμου: Κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών 2023 θα βρίσκεται κανονικά, όπως όλα δείχνουν, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, παρ’ ότι ο ίδιος παραιτήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν υπάρχει καμία διάθεση από τη Νέα Δημοκρατία να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

“Ο κύριος Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη” απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογέςΑν και δεν είναι του παρόντος, η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, παρότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών είναι πράξη που τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό“.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καραμανλής την επομένη της τραγωδίας στα Τέμπη είχε υποβάλει την παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να την κάνει δεκτή.

“Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος” είχε δηλώσει ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο

Κατά την ενημέρωση, επίσης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι την Πέμπτη στις 11 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Γεραπετρίτη για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος, θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις “άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στις οποίες θα προβεί τις επόμενες μέρες ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης”.

Επίσης, όπως είπε, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο. “Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο”.

Είπε, επίσης, ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

“Χρέος όλων μας -όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός- είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή της κι αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν”.