Πε. Μάι 2nd, 2024

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ γίνονται… τροχονόμοι: Θα έχουν μπλοκάκια και θα μπορούν να κόβουν κλήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε μία νέα τροχιά κινούνται από χθες με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, Αστέριου Μαντζιώκα, οι υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης, λύνοντας ένα μεγάλο και ουσιαστικό ζήτημα στο λεκανοπέδιο.

Από εδώ και πέρα όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα έχουν την δυνατότητα να βεβαιώνουν τροχονομικές παραβάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλη την επαρχία και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Πιο αναλυτικά, άμεσα ξεκινά η επανεκπαίδευσή τους με 20 άτομα ανά φορά, η οποία αναμένεται να είναι τάχιστη και να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Επί του πρακτέου, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος εκπαίδευσής τους όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα έχουν μαζί τους και μπλοκάκι για να βεβαιώνουν τις παραβάσεις των οδηγών.

«Αυτό το οξύμωρο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια μόνο στην Αττική. Αν και παλαιότερα βεβαίωναν και τροχονομικές παραβάσεις, τα τελευταία χρόνια τους είχε αφαιρεθεί αυτή η δικαιοδοσία, όταν ο νόμος προβλέπει ότι ο κάθε ένστολος υποχρεούται μόλις βλέπει μία παράβαση να την καταγράφει και να αναλαμβάνει δράση», τονίζουν στο ethnos.gr αρμόδιες πηγές.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Αττικής μόνο ο ομαδάρχης διαθέτει σήμερα μπλοκάκι της Τροχαίας με αποτέλεσμα αν και οι αστυνομικοί βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τις παραβάσεις να έχουν «δεμένα» χέρια ή να κάνουν τα… στραβά μάτια.

«Αυτό που κάνουν, εάν το κάνουν, είναι αν βλέπουν για παράδειγμα έναν οδηγό να περνά μπροστά τους με κόκκινο φανάρι, να τον σταματούν, να καλούν την Τροχαία και να αναμένουν να φτάσει για να τους βεβαιωθεί η παράβαση. Το αποτέλεσμα είναι να απασχολούνται δύο πληρώματα γι’ αυτό, όταν σε όλη την Ελλάδα -πλην Αττικής- κάτι τέτοιο δεν ισχύει», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Πέρα από θέμα χρόνου και διαθεσιμότητας είναι και θέμα αρχής. Δεν είναι δυνατόν να βλέπει, για παράδειγμα, ένας αστυνομικός ότι ένα αυτοκίνητο στην Λεωφόρο Κηφισίας έχει παρκάρει και σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων και απέναντι να έχεις την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στατική και απλώς να βλέπει. Όλα αυτά θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της Αττικής, γιατί και το πιο μικρό κάνει την διαφορά», συνεχίζουν.

«Το μόνο που δεν θα μπορούν να κάνουν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. είναι να προχωρήσουν στην πράξη αφαίρεσης των πινακίδων. Αλλά δεν είναι δυνατόν να βλέπουν έναν οδηγό να μιλά στο κινητό ή να παραβιάσει κατά άλλους τρόπους τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να μην μπορούν να τον σταματήσουν. Μία τέτοια άμεση επέμβαση μπορεί να σώσει ζωές και όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τον ΚΟΚ», καταλήγουν.

Πηγή: www.ethnos.gr