Κυ. Απρ 28th, 2024

Ολοκλήρωση του Προγράμματος Προληπτική Δερματολογική Εξέταση Για Τον Καρκίνο Του Δέρματος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνολικά 245  δερματολογικές εξετάσεις διενεργήθηκαν στα Κέντρα Υγείας Ξυλοκάστρου και Κιάτου στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης πληθυσμιακού ελέγχου κατά του καρκίνου του δέρματος, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας και το Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, υπό την αιγίδα  της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μέσω δερματοσκοπικής εξέτασης (έλεγχος σπίλων)  από εξειδικευμένους δερματολόγους. Αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών όλων των ηλικιών. Ο έλεγχος σπίλων ενδείκνυται προληπτικά για όλο τον πληθυσμό άπαξ και οπωσδήποτε συνίσταται σε γυναίκες μετά την ηλικία των 35 ετών και σε άντρες μετά την ηλικία των 40 ετών να διενεργείται μια φορά ετησίως. Σε περίπτωση που στην παραπάνω εξέταση εντοπιστούν παράγοντες κινδύνου, τότε προτείνεται η διενέργεια χαρτογράφησης σπίλων. Επισημαίνεται ότι οι εξετάσεις διενργήθηκαν εντελώς δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια και η ενημέρωση των ωφελούμενων έγινε με πλήρη τήρηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης, κρίνεται αναγκαία η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εξεταστούν ακόμα περισσότεροι πολίτες, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και επένδυση στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

“Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προτεραιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, όπως η προληπτική δερματολογική εξέταση για τον καρκίνο του δέρματος, η οποία αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος’” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας, το Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός και το προσωπικό των Κ.Υ. Ξυλοκάστρου και Κιάτου, όπως επίσης και στελέχη της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Αλληλεγγύης Αγγελο Χρονά, όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.