Σα. Απρ 27th, 2024

Ολυμπιακή Φλόγα: Θα περάσει από την Κόρινθο μετά από 20 χρόνια

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 17 Απριλίου 2024, η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί σε Τρίπολη, Μυκήνες και Ναύπλιο. Στις 25 Απριλίου, στην Κόρινθο, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Tις λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024, παρουσίασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε εκδήλωση στην έδρα της.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 11 ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.

Ο νέος Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης προχώρησε σε σχετική ανάρτηση:

Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες: 

  • Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
  • Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας  (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
  • Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
  • Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι και πάλι έτοιμη να φέρει εις πέρας με επιτυχία αυτήν τη σημαντική αποστολή. Προβάλλουμε έτσι τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και εμείς, οι νεότεροι Έλληνες, παραμένουμε άξιοι θεματοφύλακες της βαριάς αυτής κληρονομιάς.

Αυτό όμως που έχει για μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι τα τόσο ξεχωριστά μηνύματα που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα. Ειδικά σε μια εποχή όπου υπάρχουν πολεμικές συρράξεις σε πολλά σημεία του πλανήτη. Σε μια τέτοια εποχή, η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα τα ιδανικά δηλαδή του Ολυμπισμού, είναι αυτά που μπορούν να ανάψουν ξανά τη Φλόγα της ελπίδας. Μόλις χθες, κατά τη διάρκεια της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εγκρίθηκε ψήφισμα, για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.   Υπογραμμίζεται έτσι η ενωτική δύναμη που έχει ο αθλητισμός και ειδικά οι Ολυμπιακοί αγώνες σε έναν τόσο εύθραυστο κόσμο. Μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης που παρέστη στην εκδήλωση, τόνισε: «Η Φλόγα θα διατρέξει την πατρίδα μας, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς και με κύριο μέλημα την ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, συμπεριλαμβάνονται και οι αγαπημένες μου Κυκλάδες, για πρώτη φορά μετά το 2004:

  • Τόποι ευλογημένοι που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.

Είμαι πολύ συγκινημένος που σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθλητισμού, αναβαθμισμένου μέσα στον χώρο της Παιδείας,  ως επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι της Φλόγας θα επισφραγίσει τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών, για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, που παρουσίασε αναλυτικά το ταξίδι της Φλόγας για 11 ημέρες σε όλη την Ελλάδα. Επισης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για υποβολή από το κοινό αίτησης για συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ, hoc.gr. H τελική επιλογή για τους Λαμπαδηδρόμους θα γίνει μετά από κλήρωση που θα είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους.

Ακολούθησε η προβολή video με το ταξίδι της Φλόγας που ετοίμασε η εταιρεία ABOVE του Γιάννη Παπαδημητρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer, ενώ χαιρέτησαν την εκδήλωση μέσω video μηνύματος, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Για την ύψιστη τιμή που του έγινε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ο Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος δήλωσε:  «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το γεγονός ότι θα είμαι πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Είμαι μεγάλη τιμή τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την ελληνική κωπηλασία και ανυπομονώ να έρθει αυτή η ώρα»

Στην παρουσίαση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στο Παρίσι Πέτρος Συναδινός, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αποστολής και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας Nicolas Eybalin, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών, Δήμαρχοι των Πόλεων που θα περάσει η Φλόγα, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρια Αγάτσα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024» 

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024
 ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024
ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024
ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ- – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024
ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024
ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΣΟΥΝΙΟ-  ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ).