Τε. Απρ 24th, 2024

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα πέσει στον Ειρηνικό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2030, και τον Ιανουάριο του 2031 θα σταματήσει να λειτουργεί με βουτιά στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Το σημείο αυτό στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι γνωστό ως σημείο Νέμο και αποκαλείται και «διαστημικό νεκροταφείο», αφού εκεί έχουν πέσει και άλλα κομμάτια διαστημικών κατασκευών. 

Στο μεταξύ, έως το τέλος της δεκαετίας του 2020, αναμένεται να έχει δημιουργηθεί ένας άλλος διαστημικός σταθμός -ή και δύο- με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή και υπό τον πλήρη έλεγχό του. Η NASA σχεδιάζει να αγοράζει χρόνο σε αυτούς τους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς, προκειμένου να συνεχίσει τα πειράματα μικροβαρύτητας, βιοϊατρικής έρευνας, ανάπτυξης τεχνολογιών, εξοικείωσης των αστροναυτών της με το διάστημα κ.α.

Η NASA έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες με τρεις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI, για να αναπτύξουν τους νέους διαστημικούς σταθμούς.

Πρόκειται για τις Blue Origin (συμβόλαιο 130 εκατ. δολ.), Nanoracks (160 εκατ. δολ.) και Northrop Grumman Systems (126 εκατ. δολ.).