Τρ. Μαρ 19th, 2024

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου αγόρασε με €18,1 εκατ. το κτήμα του Κοντομηνά στην Αργολίδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου πέρασε έναντι 18,1 εκατ. ευρώ – σύμφωνα με πληροφορίες – τμήμα του μυθικού κτήματος του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αργολίδα καθώς ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα, ολοκληρώθηκε νωρίτερα με τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια να περνούν στην ιδιοκτησία του.

Πρόκειται για μια έκταση 380 στρεμμάτων περίπου που αποτελούν και το καλύτερο κομμάτι του κτήματος καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται και το παραλιακό μέτωπο του.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον δεν επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ενώ αρχικά το σφυρί αφορούσε το σύνολο της έκτασης στο Σκάλωμα, στη συνέχεια για ένα μέρος αυτής υπήρξε αναστολή.

ktima-kontominas-1

Ειδικότερα, εδώ και καιρό είχε προγραμματιστεί να βγει σήμερα στο σφυρί όλο το κτήμα, με επισπεύδουσα τη Eurobank, μέσω 8 ταυτόχρονων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των εταιρειών «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» και «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων – Οικονομοτεχνικών Μελετών – Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων», συμφερόντων, κατά το παρελθόν του Δημήτρη Κοντομήνα.

prokopiou

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είχε διαμορφωθεί στα 15,9 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγες μέρες ωστόσο υπήρξε αναστολή για τους δύο από τους πλειστηριασμούς σε βάρος της «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach».

Για ποιες εκτάσεις χτύπησε το σφυρί

Έτσι, σήμερα χτύπησε το σφυρί:

– Σε βάρος της «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» για το ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος συνολικής έκτασης 300.642,00 τ.μ. με την τιμή εκκίνησης στα 7.840.936,79 ευρώ που κατακυρώθηκε στα 7.841.000 ευρώ.

Επίσης, για το ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος έκτασης 73.104,00 τ.μ., με την τιμή εκκίνησης στα 5.795.594 ευρώ.

ktima-kontominas-3

-Σε βάρος της «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων – Οικονομοτεχνικών Μελετών – Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων», για το 5% των παραπάνω δύο εκτάσεων, δηλαδή της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος 300.642 τ.μ., με την τιμή εκκίνησης στο ποσό των 412.680,88 ευρώ, που κατακυρώθηκε στις 413.000 ευρώ, καθώς και για το 5% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος εκτάσεως 73.104 τ.μ., (με την τιμή εκκίνησης στις 305.031 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για αγρόκτημα μετά των επ’ αυτού υφισταμένων δύο οικιών, ήτοι της μίας αποτελούμενης από ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας 260,43 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους, 100,46 τ.μ. και της δεύτερης αποτελούμενης από υπόγειο 191,75 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων και ισόγειο 81,25 τ.μ. Μαζί με αυτές και έκταση 73.104 τ.μ. με καρποφόρα δένδρα που βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Γαλατά-Ερμιόνης.

Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται επίσης για αγρόκτημα στην ίδια περιοχή μετά των επ’ αυτού υφισταμένων δύο οικιών, ήτοι της μίας αποτελούμενης από υπόγειο 44 τ.μ. και ισόγειο 85 τ.μ. και της δεύτερης (πρώην ποιμνιοστάσιο) αποτελούμενης από ισόγειο 153 τ.μ.

Αντίθετα σε αναστολή τέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο πλειστηριασμός σε βάρος της «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» για το 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος, έκτασης 114.761 τ.μ., (με την τιμή εκκίνησης στις 927.563 ευρώ) και για το 95% ενός αγροκτήματος έκτασης 122.154 τ.μ., (με την τιμή εκκίνησης στις 549.757 ευρώ). Επιπλέον, σε αναστολή τέθηκαν αντίστοιχα και οι πλειστηριασμοί σε βάρος της «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων – Οικονομοτεχνικών Μελετών – Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» για το 5% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας των παραπάνω εκτάσεων που είχαν τιμές εκκίνησης 48.819 ευρώ και 28.934 ευρώ αντίστοιχα.

Η θέση και τι περιλαμβάνει το κτήμα

ktima-kontominas-4

Το μοναδικής ομορφιάς κτήμα του Δ. Κοντομηνά στην Αργολίδα βρίσκεται απέναντι από την Ύδρα και στο παρελθόν βγήκε προς πώληση μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου με τίμημα 30 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, τα ακίνητα απέχουν προσεγγιστικά 8,2χλμ. από το Porto Hydra Village, το ομώνυμο ξενοδοχείο και το Barceló Hydra Beach, τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης.

Το κτήμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, πολυτελείς κατοικίες, χιλιάδες δένδρα, μέχρι και ελικοδρόμιο. Το ακίνητο έχει πρόσωπο στη θάλασσα και διαθέτει κτιριακό συγκρότημα -με πολυτελή βίλα- χτισμένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία. Σημειώνεται ότι αυτό παρότι βρίσκεται βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας και αιγιαλού, λόγω του έτους κατασκευής του (προ του 1955) είναι νόμιμο.

Αυτό το παραθαλάσσιο τμήμα καλύπτει έκταση 73.104 τ.μ., ενώ χωρίζεται από το υπόλοιπο που αναπτύσσεται προς το βουνό, από την επαρχιακή οδό.

Ειδικότερα, έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και πολλά άλλα, ενώ διαθέτει ακόμη απόλυτη αυτονομία, με δικές του πηγές νερού και γεωτρήσεις και είναι πλήρως περιφραγμένο. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό φάκελο του μεσιτικού γραφείου που παρεχόταν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η έκταση περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες:

-Τη βίλα του κτήματος, επιφάνειας 260 τετραγωνικών μέτρων, με βοηθητικούς χώρους 86 τ.μ.

-Τη δεύτερη κατοικία επιφάνειας 85 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 43 τ.μ.

-Την τρίτη κατοικία επιφάνειας 81 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 191 τ.μ.

-Την τέταρτη κατοικία επιφάνειας 153 τ.μ., με 15 τ.μ. βοηθητικούς χώρους.

ktima-kontominas-5

Συνολικά, τα κτίσματα έχουν εμβαδόν 916 τ.μ., με κάποια από αυτά να χρησιμοποιούνται από το προσωπικό και τους εργάτες του κτήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κατοικίες είναι πολυτελώς διαμορφωμένες, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμησή τους, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Κατά την τελευταία διετία, ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης, οπότε εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί αρκετές φθορές.

Μετά τον σημερινό πλειστηριασμό και την κατακύρωση του μεγαλύτερου μέρους του κτήματος, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά και με τα τμήματα της έκτασης για τα οποία υπήρξε αναστολή.

ktima-kontominas-6

Ο Γιώργος Προκοπίου συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εφοπλιστές της χώρας, έχοντας παράλληλα πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και σε ακίνητη περιουσία, μεταξύ άλλων. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αξιοποίησε κεφάλαια από το real estate στο οποίο δραστηριοποιούνταν η οικογένειά του, δημιουργώντας έναν ισχυρό στόλο κάτω από τη σκέπη της Dynacom. Ξεκινώντας το 1971 με το δεξαμενόπλοιο «Pennsylvania» σήμερα ο στόλος του ομίλου ξεπερνά τα 130 πλοία με μεγάλη παρουσία σε LNG carriers .

Το 1991 ο κ. Προκοπίου ίδρυσε τη Dynacom Tankers Management Ltd , το 2004 τη Dynagas Ltd. και το 2013 την Dynagas LNG Partners LP, εισηγμένη στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Παράλληλα, θεωρείται ο Έλληνας με τη μεγαλύτερη σε αξία ακίνητη περιουσία, καθώς στην ιδιοκτησία του συγκαταλέγονται ακίνητα στη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη, στο κέντρο της Αθήνας και σε μεγάλεις πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα απέκτησε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάληεπένδυση για την πλήρη ανάταξη των δραστηριοτήτων τους.

Πηγή: newmoney.gr