Πα. Απρ 19th, 2024

Ο καιρός την Τετάρτη 24 Ιουνίου – 3.700 κεραυνοί σημειώθηκαν χθες (ΧΑΡΤΕΣ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο καιρός την Τετάρτη 24 Ιουνίου

Τοπικές βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Δυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας θα επικρατήσει άστατος καιρός, με βροχές και σποραδικές καταιγίδας μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα ενδέχεται πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές βροχές ή καταιγίδες είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 30 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 30, στη Θεσσαλία από 12 έως 32 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 32 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς.

3.700 κεραυνοί σημειώθηκαν χθες

Σχετικά έντονη κεραυνική δραστηριότητα συνοδεύει τις βροχοπτώσεις που εκδηλώνονονται στη χώρα τη Δευτέρα 22/06Το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 3700 κεραυνούς έως τις 19:40370 εκ τον όποιων  εντοπίζονται  στην Αττική, το Σαρωνικό και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται τόσο η γεωγραφική κατανομή τους όσο και ο αριθμός κεραυνών που έπεσαν σε ηπειρωτικές και θαλάσσιες περιοχές έως τις 19:40.

Ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, 10:00

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Έτσι, έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη 25/06, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα 22/06 – Τρίτη 23/06. Όπως διακρίνεται τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.