Πα. Μάι 3rd, 2024

Ο λόγος που ο Bob Ross δεν ζωγράφιζε ποτέ καμινάδες στα σπίτια

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Η θρυλική εκπομπή του Bob Ross «The Joy of Painting» έμαθε σε γενιές θεατών σε όλο τον κόσμο πώς να ζωγραφίζουν χαρούμενα δεντράκια και αφράτα συννεφάκια. Κι ενώ ο Ross ζωγράφισε συνολικά πάνω από 381 διαφορετικά τοπία κατά τη διάρκεια των 11 σεζόν της εκπομπής, κανένας από τους πίνακες του δεν περιλάμβανε σπίτια με καμινάδες, λέει το Grunge.

Ο λόγος πίσω από την αποστροφή του για τις καμινάδες είχε να κάνει περισσότερο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για την απεικόνιση ανθρώπων. «Θα σας πω το μεγαλύτερο μυστικό του Bob. Αν παρατηρήσετε, τα σπίτια του δεν είχαν ποτέ καμινάδες», δήλωσε στην FiveThirtyEight η Annette Kowalski, πρώην μαθήτρια του Ross και συνιδρύτρια του Bob Ross Inc. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι καμινάδες αντιπροσώπευαν τους ανθρώπους και δεν ήθελε καμιά ανθρώπινη παρουσία στους πίνακές του».

Σύμφωνα με την ανάλυση του FiveThirtyEight απ’ όλους τους πίνακες του Ross, το 18% περιείχε σπίτια, αλλά μόνο ένας απεικόνιζε καμινάδα.

Οι λόγοι που δεν ζωγράφιζε ανθρώπους

Λίγοι πίνακες του Ross απεικονίζουν ανθρώπους. Το «A Morning Walk» π.χ. απεικονίζει δύο άτομα από πίσω που περπατούν σε ένα μονοπάτι στο δάσος και το «Campfire» απεικονίζει έναν καουμπόη να ακουμπάει πάνω σε ένα δέντρο.

Ένας από τους λόγους που απέφευγε να ζωγραφίζει ανθρώπους ήταν επειδή ήταν πιο δύσκολο και πίστευε ότι δεν είχε την ικανότητα να το κάνει σωστά. Σύμφωνα με το The Data Lounge: «Κάποτε στην εκπομπή του είπε ότι δεν είχε ταλέντο στην προσωπογραφία. Το ταλέντο του ήταν όλο στα τοπία».

Η καλλιτέχνης Lori McNamara, ωστόσο, έχει μια διαφορετική θεωρία. «Φαντάζομαι ότι ήταν λόγω ταχύτητας. Αν έχετε κάνει ποτέ μαθήματα ζωγραφικής, ξέρετε ότι ο διδάσκων προσπαθεί να ζωγραφίσει γρήγορα, να κρατήσει το ενδιαφέρον τους και να τους μάθει πώς να κρατούν τα εργαλεία, πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά και πώς να αναμιγνύουν τα χρώματα. Η προσθήκη ανθρώπων ή ζώων απαιτεί περισσότερο χρόνο και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μπερδευτούν. Ο Ross έκανε μαθήματα για αρχάριους, οπότε η προσθήκη ζώων και ανθρώπων θα τους δυσκόλευε αρκετά».

Η Hillary Marek, συμφώνησε, παραφράζοντας τον γιο του Ross, ο οποίος δήλωσε ότι «Ο Ross δεν ένιωθε άνετα να ζωγραφίζει ανθρώπους, επειδή η αποτύπωση των συναισθηματικών πτυχών ενός ανθρώπου ή ενός ζώου είναι τόσο υποκειμενική που είναι δύσκολο να το συλλάβει και να το αναδημιουργήσει κάποιος εντός των χρονικών περιορισμών ενός τηλεοπτικού προγράμματος».

Οι πίνακες του δεν διατίθενται προς πώληση

Οι πίνακες του Bob Ross πωλούνται πολύ σπάνια στην αγορά. Ενώ εργαζόταν στο «The Joy of Painting», ο Ross ζωγράφιζε τρεις εκδοχές του κάθε πίνακα, έναν ως οδηγό πριν το γύρισμα, έναν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και έναν τρίτο αργότερα για τα βιβλία του. Αυτό σημαίνει ότι ζωγράφισε πάνω από 1.000 κομμάτια, αν και οι New York Times σημειώνουν ότι ο Bob Ross Inc. πιστεύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.165 πίνακες στη συλλογή τους. Είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν αυτή τη συλλογή άθικτη και δεν σχεδιάζουν να πουλήσουν κανέναν. Ο Ross χάρισε επίσης πολλούς πίνακες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μερικά από τα έργα του εκτίθενται στο Bob Ross Art Workshop and Gallery στη Φλόριντα και άλλα στο Smithsonian.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν το 1994 ρωτήθηκε από τον Phil Donahue αν τα έργα του θα μπουν ποτέ σε μουσείο, ο Ross απάντησε: «Ίσως, αλλά σίγουρα όχι στο Smithsonian». Δεν ήξερε ότι σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, οι πίνακες του θα ήταν κρεμασμένο ακριβώς εκεί.

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr