Τρ. Μαρ 19th, 2024

Ο Όμιλος του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου «Bio-γραφίες του τώρα: GENZ» σας προσκαλεί στη μαθητική εκδήλωση με θέμα την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Όμιλος του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου «Bio-γραφίες του τώρα: GENZ» σας προσκαλεί στη μαθητική εκδήλωση με θέμα την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα:

Parthenon Marbles in London: It΄ s time to be reunited!

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ώρα 10.30 

στο αμφιθέατρο του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κορινθίας της ΔΔΕ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Το ζήτημα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα πάγιο αίτημα με παγκόσμιες πλέον διαστάσεις, χάριν των συντεταγμένων προσπαθειών των υποστηρικτών του ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται η εν λόγω εκδήλωση, η οποία απευθύνεται σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κορινθίας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.  

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

  1. η κ. Kris Tytgat, Αρχαιολόγος, Πρόεδρος των Διεθνών Επιτροπών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία θα παρουσιάσει τις δράσεις των διεθνών Επιτροπών σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης.  
  2. Η κ. Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με ειδίκευση στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και στο δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα παρουσιάσει το νομικό πλαίσιο της διεκδίκησης.
  3. Η κ. Έλενα Κόρκα, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η οποία θα παρουσιάσει το ιστορικό της απόσπασης και διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα.
  4. Ο κ. Γιώργος Ρούσκας, Πολ. Μηχανικός, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος θα προσεγγίσει το θέμα μέσα από τη λογοτεχνική και κριτική ματιά.

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με επιχειρήματα υπέρ και κατά της επανένωσης ώστε οι μαθητές να βιώσουν επί πραγματικού την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών και να διαμορφώσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βίκη Φλέσσα, Φιλόλογος και Δημοσιογράφος.

Με τιμή, 

Η Διευθύντρια Οι υπεύθυνοι του Ομίλου

Χάψα Μαίρη, Δρ. Φιλόλογος, συγγραφέας

Βασιλική Στάθη Κοτσαρίνης Απόστολος, Φυσικός

Οργανωτική Επιτροπή:

Σαμαράς Βασίλειος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας

Τσαπάλου Αναστασία, Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας

Χάψα Μαίρη, Φιλόλογος, καθηγήτρια του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού ομίλου δράσης «Βio-γραφίες του τώρα: Gen Z»

Απόστολος Κοτσαρίνης, Φυσικός, καθηγητής του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού ομίλου δράσης «Βio-γραφίες του τώρα: Gen Z» 

Βασιλική Στάθη, Δ/ντρια του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου, Φιλόλογος

Λουκία Πολυχρονίου, Υποδ/ντρια του 4ου ΓΕΛ Κορίνθου, Μαθηματικός

Παρασκευή Ευαγγέλογλου, Αρχαιολόγος ΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 

Μαρία Κεκροπούλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, Φιλόλογος

Γιάννης Χρηστίδης, Εθνολόγος-Ανθρωπολόγος

Παναγιώτης Παναϊλίδης, Εθνολόγος-Ανθρωπολόγος