Πε. Απρ 25th, 2024

Πέθανε ο παγκοσμίου φήμης μουσικός και συνθέτης, Ριουίτσι Σακαμότο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο παγκοσμίου φήμης Ιάπωνας μουσικός και συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο, πέθανε σε ηλικία 71 ετών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. 

Ο Σακαμότο αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2022 ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο τετάρτου σταδίου.

Ο γεννημένος στο Τόκιο καλλιτέχνης, που είχε απασχοληθεί και ως ηθοποιός πρωταγωνιστώντας στην πολεμική ταινία του 1983 «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς», είχε βραβευτεί με Όσκαρ και Γκράμι για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» του 1987.

Είχε ζωηρό ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος και ειρήνης και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η οποία ήταν αποτέλεσμα ενός φονικού σεισμού και τσουνάμι.

Γιος του Καζούκι Σακαμότο, γνωστού εκδότη στον εκδοτικό οίκο Kawade Shobo Shinsha, άρχισε να σπουδάζει μουσική γραφή σε ηλικία 10 ετών και γοητεύτηκε από τους Beatles και τον Debussy.

Ως μαθητής λυκείου στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συμμετείχε σε μαθητικές διαδηλώσεις. Αργότερα, σε συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι αυτή η εμπειρία «ήταν ο πυρήνας αυτού που είμαι». 

Το 1978, σχημάτισε το συγκρότημα YMO με τους Χαρουόμι Χοσόνο και Γουκιχίρο Τακαχάσι. Η φουτουριστική techno-pop μουσική τους ήταν συγχρονισμένη με την εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τον Ιανουάριο, ο Τακαχάσι, ο ντράμερ των YMO, πέθανε από πνευμονία.

Με πληροφορίες από Kyodo News

Πηγή: lifo.gr