Τρ. Απρ 16th, 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας, η Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου με την τέλεση πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, ο οποίος και προεξήρχε και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Ο Ποιμενάρχης μας ομιλώντας προς τους ευσεβείς πιστούς επεσήμανε την σπουδαιότητα της ημέρας για την ανθρωπότητα, καθώς ανέτειλε η όγδοη και ανέσπερη ημέρα, όπου η χάρις του Θεού πλεονάζει και γεμίζει τα σύμπαντα. Γι’ αυτόν τον λόγο ψάλλουμε, δοξολογώντας και προσκυνώντας, το «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες, αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν».

Τα πρώτα χρόνια της Ορθοδοξίας, τα «παλαιά» το Πνεύμα το Άγιο «επηρέαζε» την ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι ζούσαν «ὡς μηδὲν ἔχοντες καὶ πάντα κατέχοντες» (Β’ Κορ. στ΄,10) και εξ αυτής της επιρροής η ζωή τους μετατρεπόταν σε παράδεισο. Στις μέρες μας όχι μόνον απωλέσαμε το προνόμιο αυτό αλλά και πάψαμε να το αναζητούμε. Γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος, δεήθηκε προς τον Κύριο, «Το Πνεύμα Σου το Άγιον μη αντανέλης αφ’ ημών…», αλλά να μας οδηγεί εν γη ευθεία, να έλθει να σκηνώσει μέσα μας και να μας καθαρίσει από κάθε κηλίδα.

Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε στους πιστούς το πρόγραμμα των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τον τίτλο: «ΙΣΤ΄ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» προτρέποντάς τους να συμμετάσχουν σε αυτές αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό και την τιμή στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας.    

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε, κατά την Εκκλησιαστική τάξη, ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.