Δε. Μάι 6th, 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων εκ Ρώμης, στην Ι. Μητρόπολή μας, στο Ιερό Προσκύνημα Τους στην Αρχαία Κόρινθο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Ιουνίου 2023 τελέσθηκε χοροστατούντος του προσκεκλημένου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονύσιου, Θεοφ. Επισκόπου Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου και συγχοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ο οποίος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού. Τον Θείο λόγο παρεχώρησε ο Ποιμενάρχης μας, στον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε δια του ιερού υμνογράφου στον στοίχο: «Μεγάλων ἀξιωθέντες δωρεῶν, πανεύφημοι, ἐν ταπεινότητι βίου ἐν τῇ γῇ ἐπολιτεύσασθε» επισημαίνοντας ότι, μεταξύ των πολλών χαρισμάτων και των ταλάντων που ήταν στολισμένοι οι τιμώμενοι Άγιοι διακρίθηκαν και για την ταπείνωση τους. Απέδειξαν με τις πράξεις και με τη ζωή τους ότι είχαν όντως αυτή τη μεγάλη αρετή, την υψοποιό ταπείνωση, η οποία ανεβάζει τον άνθρωπο στα μάτια του Θεού, τον εξυψώνει και παρακινεί τον Θεό να του δώσει περισσότερη χάρη, ευλογία και δύναμη. Ολοκληρώνοντας κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν στις αρετές και στην ταπείνωση τους Αγίους Αναργύρους.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσίασε στους Πιστούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λευκουπόλεως και την συνοδεία του που διήνυσαν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθούν κοντά μας και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του και για όσα πνευματικά προσέφερε στην Τοπική μας Εκκλησία συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου Παύλου, ενώ τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει τα σέβη του στον Προκαθήμενο της Βουλγαρικής Εκκλησίας Μακαριώτατο Πατριάρχη Νεόφυτο. Ο άγιος Λευκουπόλεως στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη αγάπη του και την ζεστή φιλοξενία του επισημαίνοντας την μεγάλη του χαρά και την ευλογία της γνωριμίας τους.

20230701_104535.jpg

Την επομένη το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2023, ανήμερα της εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσαν πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ως άνω Ι. Ναό πλαισιούμενοι από τους συνοδούς τους Κληρικούς. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή και με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων επεσήμανε την έννοια της λέξης «Απόστολος». Ακούγοντας κανείς την λέξη αυτή αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο και το νόημά της. Αν και είναι ελληνική λέξη έχει παν-χριστιανικό νόημα που σημαίνει απεσταλμένος. Οι Άγιοι Απόστολοι ήταν απλοί αλλά πιστοί άνθρωποι που τους απέστειλε ο Χριστός να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας στον κόσμο. Κλήθηκαν κι άλλοι, που για 2.000 χρόνια τώρα, ως μια αλυσίδα, διδάσκουν το Ευαγγέλιο, βαπτίζουν στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μέσω της πίστεως και επικαλούμενοι το όνομα του Θεού επιτελούν θαύματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Άγιοι Ανάργυροι και μάλιστα όπως λένε οι βιογράφοι τους δεν εφάρμοζαν μόνο την ιατρική επιστήμη, αλλά ήταν βρύση απείρων θαυμάτων. Έτρεχαν τα θαύματα συνεχώς σαν από βρύση και όποιος επικαλούνταν το όνομά Τους δια του Χριστού γινόταν το θαύμα και θεραπεύονταν.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ικανοποίηση του και συνεχάρη τους πιστούς για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023» διότι επιβεβαίωσαν το Κυριακό λόγιο ότι η Εκκλησία έχει συνέχεια και «πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Ματθ. ιστ’.18).