Πε. Μάι 2nd, 2024

Παπαβασιλείου: Καμπανάκι για την Κορινθιακή σταφίδα – Πρόβλημα στις εξαγωγές και τα αποθέματα, κίνδυνος κατάρρευσης τιμής (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου μίλησε στο Korinthostv.gr και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κορινθιακή σταφίδα.

Μετά την πολύχρονη κρίση που πέρασε η αγροτική και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία ,για άλλη μια φορά πλήττεται σφοδρά η καλλιέργεια και η εμπορική διαχείριση της κορινθιακής σταφίδας.
Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που απευθύνεται εξ ολοκλήρου σε παγκόσμιες αγορές και δυστυχώς για 2η συνεχόμενη χρονιά κάτω από το βάρος της πανδημίας δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα προϊόντος που σε συνάρτηση με τον επικείμενο τρυγητό του 2021 θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής απορρόφησης και χιλιάδες καλλιεργητές θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο έντονα τα βιοποριστικά προβλήματα των αγροτικών οικογενειών τους που ήδη βρίσκονται σ’ απόγνωση.
Όλο λοιπόν αυτό το αποθεματικό που δημιουργήθηκε είναι πασιφανές αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας από το ‘’πάγωμα’’ των αγορών και των δρόμων διάθεσης του προϊόντος.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη ανάγκη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ν΄ αναζητήσει αποτελεσματικούς τρόπους απόσυρσης των πλεονασμάτων.
Ήδη η ηγεσία του Υπουργείου και το 2020 αλλά και το 2021 βρήκαν τρόπους και αντιμετώπισαν με μεγάλη επάρκεια το ίδιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Εξαιτίας της πανδημίας, σημαντική ποσότητα, περίπου 8.000 – 10.000 τόνοι, της περσινής παραγωγής παραμένει αδιάθετη. Επιπλέον η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστική την κορινθιακή σταφίδας σε σχέση με την τουρκική σταφίδα (σουλτανίνα).

Με τη νέα συγκομιδή, που θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναμένεται να αυξηθούν τα ήδη μεγάλα αποθέματα.