Σα. Απρ 20th, 2024

Παπαευαγγέλου: Η έξαρση της ηπατίτιδας οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και το lockdown

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε χώρες του Δυτικού Κόσμου, με τα έως τώρα δεδομένα να αναφέρουν πως δεν αποδίδεται στις μέχρι σήμερα γνωστές λοιμώξεις.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου βρέθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και τόνισε πως πρόκειται για αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια και ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους θεσμικούς οργανισμούς υγείας, ενώ την κατάσταση παρακολουθεί στενά και η επιστημονική κοινότητα της χώρας.ADVERTISING

Για την κ. Παπαευαγγέλου μία τέτοια έξαρση κρουσμάτων ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς όπως εξήγησε, οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που οι χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως η Μεγάλη Βρετανία, ακολούθησαν πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, ενώ για το ότι μολύνει κυρίως παιδιά κάτω των 10 και κυρίως των 5 ετών, ανέφερε πως αυτό συμβαίνει καθώς τα παιδιά που είναι τώρα 2-3 ετών μεγάλωσαν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και σε ένα περιβάλλον με μάσκες και δεν έχουν λάβει αντισώματα και έτσι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό.

Αυτά τα παιδιά έχουν ‘χρωστούμενα‘. Αν νοσούσαν εκτός πανδημίας θα είχαν νοσήσει άλλες τρεις φορές από αδενοϊό ή κοινό κρυολόγημα. Συνεπώς τώρα, έρχονται με την άρση των μέτρων και την αύξηση των επαφών και των δραστηριοτήτων μας όλες αυτές οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό και μπορεί να έχουν και διαφορετική κλινική εκδήλωση. Εκεί που το παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα θα κάνει οξεία ηπατίτιδα. Αυτές είναι σκέψεις που κάνουμε, φαίνεται όμως από τα δεδομένα στην Αγγλία ότι πρόκειται για έναν αδενοϊό, ο οποίος δεν είναι καινούργιος, υπήρχε πάντα“.

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, η καθηγήτρια επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υποδιπλασιαστεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των κρουσμάτων. «Η πανδημία αποκλιμακώνεται. Για πρώτη φορά ο μέσος κυλιόμενος όρος έπεσε κάτω από τις 10.000, νούμερο που είχαμε να το δούμε από το 2021», κατέληξε.