Τρ. Απρ 16th, 2024

«Παράταση χρονικής διάρκειας του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής ιδέα, της δημιουργίας ενός Συνδέσμου Δήμων, που τα παράλια τους βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο, ξεκίνησε από το μεράκι και το έντονο ενδιαφέρον δραστήριων απλών πολιτών και αυτοδιοικητικών με οικολογική συνείδηση και με μοναδικό κριτήριο την προστασία του οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου.

Η ιδέα αυτή πήρε «σάρκα και οστά» με την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» τον Μάρτιο του 1993 (ΦΕΚ 164/Β’/17.3.1993) καθορίζοντας ως χρόνο διάρκειας του Συνδέσμου τα επόμενα τριάντα (30) έτη, ήτοι έως τις 8.3.2023.

Με ομόφωνη εισήγηση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. στις 1/4/2022 και ομόφωνη απόφαση όλων των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων των 14 Δήμων-Μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (Αιγιαλείας, Βέλου-Βόχας, Δελφών, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Δωρίδος, Θηβαίων, Κορινθίων, Λεβαδέων, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, Πατρέων, Σικυωνίων), το επόμενο διάστημα κατατέθηκε στην αρμόδια αρχή “Αίτημα Παράτασης Xρονικής Διάρκειας του Συνδέσμου για τα επόμενα 50 χρόνια”, θεωρώντας αφενός απαραίτητη τη συνεργασία των Δήμων και αφετέρου κομβική τη συνέχιση της λειτουργίας του Σ.Π.Ο.Α.Κ., για την διεκδίκηση της προστασίας, αλλά και της ορθολογικής διαχείρισης του προστατευόμενου οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου (Natura 2000).

Με την υπ’ Αρίθμ. 14265 Απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1197/Β’/6.3.2023, “η χρονική διάρκεια του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» παρατείνεται κατά πενήντα (50) χρόνια” από την λήξη της αρχικά προβλεπόμενης.

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ευχαριστεί όλους τους κ.κ. Δημάρχους, Προέδρους και Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων-Μελών για τη συνεργασία, καθώς και την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, για την επιτυχή διεκπεραίωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας.

Ελπίζουμε τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες διοικήσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. να ανταποκριθούμε ως εκπρόσωποι των Δήμων-Μελών στην αναγκαιότητα για την Προστασία και Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας.