Πα. Μαρ 29th, 2024

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΝΕΜΕΑΣ KAI ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Τετάρτη το απόγευμα, 10 Αυγούστου 2022, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ι. Παράκληση, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεμέας, όπου και ομίλησε επισημαίνοντας ότι, εάν θέλουμε να έχουμε όχι μόνο ζωή αλλά και ποιότητα ζωής οφείλουμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας στον Θεό και στην Παναγία Μητέρα Του. Η διδαχή αυτή πέρασε πατροπαράδοτα, από γενιά σε γενιά και ως Έλληνες, είτε το θέλουμε είτε όχι οφείλουμε να το πρεσβεύουμε. Δεν μπορεί η Εκκλησία και η Πολιτεία να χωρίσουν γιατί από τα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια η συνύπαρξη αυτή μας οδηγεί ως Έθνος και μας διδάσκει τον σεβασμό στα Πρόσωπα του Θεού, της Μητέρας Του και των Αγίων μας. Είναι ιστορικώς καταγεγραμμένο δε ότι οι Άγιοι δεν ήταν απλώς Μάρτυρες της Πίστεως αλλά και της Πατρίδας, Εθνοϊερομάρτυρες, όπως τους λέμε Εκκλησιαστικά, κάτι που αποτελεί μοναδικό προνόμιο στην Εκκλησία μας. Ο προκάτοχος μου Κυρός Παντελεήμων, όταν εγκαινίασε τον Ι. Ναό σας τοποθέτησε εντός της Αγίας Τραπέζης Λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ώστε επάνω στα Ι. Λείψανά του σπουδαίου αυτού Εθνοϊερομάρτυρος να τελείται η Θεία Λειτουργία. Πέρσι, που εορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως Επίσκοπος, είχα ζητήσει να τελέσουμε μεγάλες εορτές στην Κορινθία μας, να αναδείξουμε τα πολλά μνημεία και την Ιστορία μας, ωστόσο όμως οι Άρχοντες και η Αρχαιολογική Υπηρεσία μας δημιούργησαν εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού, καθώς προφανώς θεωρούν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από την Πολιτεία. Ο κόσμος όμως σήμερα δεν ξέρει που να στηριχθεί, τι Θεό να λατρέψει και ποιες αξίες και ιδανικά να πρεσβεύει. Όλα οδηγήθηκαν στον υλισμό, στα λεφτά, στην σαρκολατρεία και στο ποιος θα καταστεί ισχυρότερος ώστε να εκμεταλλεύεται τους υπολοίπους. Και τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής αδελφοί μου καταγράφονται τραγικά, αφού ο κόσμος έγινε σκληρός και απάνθρωπος. Το μόνο που μας απομένει για να ξαναβρούμε τον δρόμο μας είναι να έχουμε αγάπη και ομόνοια μεταξύ μας, με τις πρεσβείες της Παναγίας μας!

Αμέσως μετά το πέρας της Ι. Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην γειτονική Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βράχου Νεμέας, όπου και χοροστάτησε σε Ι. Αγρυπνία. Η εν λόγω ιστορική Ι. Μονή βρίσκεται αγκιστρωμένη στους βράχους και η Ι. Ακολουθία τελέστηκε υπαιθρίως, μπροστά από το Καθολικό της Ι. Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Θεία Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ, τα οποία θυμόμαστε αυτές τις ημέρες που ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την Κοίμηση της Παναγίας μας, καθώς ψάλλουμε στο Απολυτίκιο Της: «ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε». Αναζητούμε την Παναγία μας, ειδικά εμείς οι Έλληνες, όπου υπάρχει Θεομητορικό Σέμνωμα, όπως εδώ στην Ιστορική Ι. Μονή Της. Μακάρι η παρουσία Της να μας οδηγήσει να εορτάσουμε και το φετινό Πανηγύρι όσο το δυνατόν πιο πνευματικά, Ορθόδοξα και Ελληνικά γίνεται, καθώς τα βάσανα, οι καημοί, οι αρρώστιες, οι πόλεμοι και τα προβλήματα μας έχουν κυκλώσει σαν μέλισσες. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στον Ιεροκήρυκα και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας του Βράχου Νεμέας Πανοσ. Αρχιμ π. Θεόκλητο Φραγκιουδάκη, ο οποίος αδιάκοπα επί πενήντα χρόνια, παρά τις δυσκολίες δεν παραλείπει να ανάβει το καντήλι και να θυμιάζει την Παναγία μας, κρατώντας ζωντανό αυτό το Μοναστήρι, δίνοντάς του την ευχή η Παναγία μας να τον ενδυναμώνει στον αγώνα του!