Σα. Απρ 27th, 2024

Πελοπόννησος: Επιχορήγηση για τα φυτικά μέσα παραγωγής που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ανακοίνωσή τους, τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, γνωστοποιούν τις διαδικασίες για την αποζημίωση των φυτικών μέσων παραγωγής που επλήγησαν απ’ τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Τα Υπουργεία, προχωρούν σε ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας για την επιχορήγηση αυτών που έπαθαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Έχει ενσωματωθεί νέο άρθρο στον νόμο 4797 / 2021 για την κρατική αρωγή, θεσπίζοντας διαδικασία για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, που δεν καλύπτονται απ’ τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ.

Για τις περιπτώσεις των θεομηνιών και των ζημιών απ’ αυτές, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής, έναντι της επιχορήγησης.

Σύντομα θα οριστεί η χορήγηση της προκαταβολής για τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, στη βάση των αρχικών εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

Η τιμή για την αρχική εκτίμηση της ζημιάς, ανέρχεται στα 144 ευρώ, ανά ελαιόδενδρο και τα 2/3 της τιμής αυτής για τις άλλες πολυετείς καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, το ποσοστό επιχορήγησης φτάνει στο 70 % της εκτιμώμενης ζημιάς, με τους πληγέντες να παίρνουν άμεσα το 50 % περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Υπουργείων, οι πληγέντες, θα πάρουν, άμεσα, 50,4 ευρώ ανά ελαιόδενδρο, περίπου και 33,6 ευρώ ανά δένδρο, για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.