Τρ. Απρ 23rd, 2024

Πιερρακάκης για Market Pass: «32.000 αιτήσεις σε λίγη ώρα» – Από την Παρασκευή αιτήσεις και στα ΚΕΠ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Περισσότεροι από 32.000 ενδιαφερόμενοι μπήκαν στην πλατφόρμα του Market Pass στο vouchers.gov.gr για να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής για να λάβουν την επιταγή αγορών. Πρόκειται για  πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 1, 2, 3, 4, ενώ από αύριο Τετάρτη 22/2 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. 

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους, ενώ θα καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων παραμένει στις 15 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.

Διευκρινίζεται πως εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση και στα ΚΕΠ.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Συγκεκριμένα:

  • Οι δικαιούχοι του μέτρου υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Taxisnet).
  • Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
  • Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από την Παρασκευή 24/2.

Οι δικαιούχοι του μέτρου

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που αποκλείονται από τη χορήγηση του Market Pass;

Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:

  • είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται,
  • εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.),
  • είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού,
  • δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Πώς θα λάβετε την επιταγή

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά και παραδείγματα

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

Παραδείγματα:

  • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
  • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

cnn.gr