Σα. Μάι 4th, 2024

“ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ” γράφει η ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

“ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ” γράφει η ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΤΩΧΟ “Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Μήπως η προάσπιση της Ιστορίας και η προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί επιτυχώς να συμβαδίσει με την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ζητούμενο για να πάει η Πελοπόννησος μπροστά και να γίνει ανταγωνιστική;

Η Πελοπόννησος γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής προορισμός στον διεθνή τουριστικό χάρτη, με την Πολιτιστική κληρονομιά της να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Οι θησαυροί του Πελοποννησιακού Πολιτισμού, από την αρχαιότητα ως το πρόσφατο παρελθόν, είναι αμέτρητοι, διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια της  Πελοποννήσου, όπως Αρχαία Μεσήνη, Καστροπολιτεία του Μυστρά, Μυκήνες, Άργος, Επίδαυρος, Ναύπλιο, Αρχαία Νεμέα, Αρχαία Κόρινθος, Κεγχρεές, Ίσθμια, Αρχαία Συκιών.

Η χάραξη Στρατηγικού Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αυτή η προσέγγιση ενισχύει πολλαπλασιαστικά την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα κομβικός.

Η Πολιτιστική κληρονομιά και η Ιστορική παράδοση πρέπει να συνδυαστούν μαζί με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. 

Στόχος είναι η τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη -που θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της νέας προσέγγισης- να αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής με σεβασμό στην τοπική Ιστορία και Παράδοση.

Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλει να καθορίσει το όραμα της για τον Πολιτισμό στην περιοχή αρμοδιότητάς της και να το εντάξει στον ευρύτερο Στρατηγικό Προγραμματισμό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της. Η Ιστορία, τα Μνημεία, οι Παραδοσιακοί Οικισμοί, τα Τοπόσημα, οι Ανασκαφές, τα Μουσεία, οι Βιβλιοθήκες, οι Εκδηλώσεις και οι Θεσμοί για τον Πολιτισμό της περιοχής πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία προσέγγιση και όραμα για τον Πολιτισμό από την αυτοδιοικητική Περιφερειακή Αρχή. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην καθιέρωση μιας ενιαίας Πολιτιστικής Ταυτότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της εκάστοτε περιοχής με τρόπο που να τους μετατρέπει σε μετόχους και πολλαπλασιαστές αυτής, συμβάλλοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Η ανάπλαση ιστορικών κέντρων πόλεων, η ίδρυση ιστορικών και λαογραφικών μουσείων, η καθιέρωση εορταστικών εκδηλώσεων με την θεσμοθέτησή τους, η ανάδειξη τοπόσημων σε διάφορες περιοχές, η σηματοδότηση πολιτιστικών διαδρομών, η σύνδεση του σχεδιασμού για το περιβάλλον με τον Πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο, η ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών επαγγελμάτων, η αναβίωση και ο εκσυγχρονισμός παλαιών εορτών και εθίμων είναι μια ενδεικτική αναφορά στο πλήθος των ενεργειών και δράσεων, που πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά και να υλοποιηθούν από την Περιφερειακή αρχή.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. 

Η υλοποίηση του οράματος της Πολιτιστικής Πολιτικής στην Πελοπόννησο αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και στην πράξη θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών, που θα συμβάλουν στην κοινωνική ανάπτυξη και τη δημιουργία εξειδίκευσης και απασχόλησης. Βέβαια, χρειαζόμαστε μια σειρά από ενέργειες και ειδική προετοιμασία για τη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Η Πολιτιστική Πολιτική κι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Πολιτισμό από την Αυτοδιοίκηση αποτελούν κομβικό σημείο ανάπτυξης για την Περιφερειακή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. 

Η πολιτιστική ταυτότητα ενσαρκώνει την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στα τοπικά ήθη και έθιμα. 

Είναι ευθύνη των αυτοδιοικητικών αρχών, να παρέμβουν και στον τομέα του Πολιτισμού και να αναλάβουν την ευθύνη για την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την εξασφάλιση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών τους.

Με Σεβασμό και Τιμή στους πολίτες της Κορινθίας

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

(Εκπαιδευτικός – Διευθύντρια Σπουδών Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας)

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΤΩΧΟ

“Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Απ. Παύλου 39 – Κόρινθος

📧 e.antonopoulou4@hotmail.gr

📱 6972869297