Τε. Μάι 1st, 2024

Πούτιν: Προδοσία από Wagner, η απάντησή μας θα είναι σκληρή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό πραγματοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων και την απόφαση που επικεφαλής της Wagner να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία», ενώ ζήτησε την ενότητα όλων των δυνάμεων. Προειδοποίησε δε για σκληρή απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους οργανωτές αυτής της εξέγερσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το διχασμό στη χώρα.

«Θα ξεπεράσουμε όλες τις δοκιμασίες και θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί. Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη. Οι πολύ μεγάλες φιλοδοξίες οδήγησαν σε προδοσία» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του.

«Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες» είπε απευθυνόμενος στους μισθοφόρους της Wagner.

«Οι ενορχηστρωτές αυτής της εξέγερσης πρόδωσαν την δόξα των μαχητών της Wagner. Σας πολίτης της Ρωσίας θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα» κατέληξε.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

⇒ Ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πρισκόζιν ανακοίνωσε ότι η ομάδα του, αποτελούμενη από 25.000 άνδρες, έχει πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Ροστόφ, απαιτώντας από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ να πάνε στην πόλη που βρίσκεται 1.000 νότια της Μόσχας. Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης δεν μιλάει για «ανταρσία» ή πραξικόπημα, αλλά για «πορεία προς τη Δικαιοσύνη». Υποστήριξε δε  ότι οι ενέργειές του δεν επηρεάζουν τα μέτωπα στην Ουκρανία.

⇒ Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν ήδη έρευνα κατά του Πριγκόζιν για ανταρσία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις του αποτελούν «κάλεσμα για ένοπλη εμφύλια διαμάχη στα εδάφη της ρωσικής ομοσπονδίας». Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε τους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν, υποστηρίζοντας ότι ήδη αρκετοί μαχητές έχουν ζητήσει τη βοήθεια των επίσημων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μετά από την άνευ προηγουμένου κίνηση του επικεφαλής της ομάδας να εισβάλει στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία.. «Ο Πριγκόζιν σας εξαπάτησε και σας έβαλε να συμμετέχετε σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας έχουν ήδη καταλάβει το λάθος τους και ζητούν βοήθεια προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια στα πόστα τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται «Εμείς θα προσφέρουμε τέτοια βοήθεια σε όλους τους μαχητές που θα τη ζητήσουν. Σας καλούμε να είστε ψύχραιμοι και να επικοινωνήσετε με τους εκπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ή τις δυνάμεις επιβολής του νόμου το ταχύτερο δυνατόν. Εγγυόμαστε την ασφάλειά σας».

⇒ Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως «όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο “χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα στρατόπεδα της Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ενημερωτική πρόκληση». Ακόμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν πολεμικές αποστολές στη γραμμή επαφής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

⇒ Ο δήμαρχος της Μόσχας αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε ισχύ αντιτρομοκρατικά μέτρα, όπως περισσότεροι έλεγχοι στους δρόμους. Οι αρχές είπαν, επίσης, ότι ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Μόσχα με τον Νότο έχει κλείσει στα σύνορα με την περιοχή Βορονέζ. Η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν επίσης ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

⇒ Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε σήμερα τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία». «Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει. Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Πριγκόζιν», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

⇒ Σε αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά χθες χθες όλη την ημέρα, ο επικεφαλής της Βάγκνερ ανέφερε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. «Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις. Ο Πριγκόζιν είπε ακόμη πως η «επιτροπή των διοικήσεων του ομίλου Wagner αποφάσισε» πως πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, καλώντας τους Ρώσους να μην προβάλουν αντίσταση στους άνδρες του ή ακόμη και να ενωθούν μαζί τους.

⇒ Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις.

efsyn.gr