Δε. Μάι 6th, 2024

Πράσινη Πόλη: 10 Σημεία για την ενεργειακή αναβάθμιση, μείωση δημοτικών τελών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο δήμος Κορινθίων στη νέα εποχή.

Τα 10 σημεία του προγράμματος της «Πράσινης Πόλης» για την ενέργεια

Στην Πράσινη Πόλη επιδιώκουμε  δήμος Κορινθίων να γίνει δήμος  με Ευρωπαϊκό πράσινο προσανατολισμό,  βελτίωση της ποιότητας  ζωής των δημοτών,  δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους  με καθαρές τεχνολογίες ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες και συμμετοχή σε πλήθος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που βασίζονται στην επιστημονική γνώση και την καινοτομία .

 Με τις φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, με την εξασφάλιση νερού και των αναγκαίων πόρων, με την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και με έμφαση στην τοπική οικονομία, θα μειωθεί πραγματικά το κόστος, θα ενδιαφερθούν σοβαρές επιχειρήσεις και θα ξεφύγουμε από τις αδιέξοδες λογικές παλαιότερων ετών.

3 κύριοι στόχοι μας

  • Μείωση των  δημοτικών τελών από την ενεργειακή χρήση
  • Αύξηση κύκλου εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων/οργανισμών/ φορέων  από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων
  • Μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους δημότες
  •  

 Τα 10 σημεία του προγράμματος

ΣΗΜΕΙΟ 1 – Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός για τον δήμο Κορινθίων

  • Ενεργειακός σχεδιασμός για το σύνολο του δήμου Κορινθίων σύμφωνα με  τις ανάγκες του δήμου και των πολιτών με άξονα την ενεργειακή εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική προσαρμογή για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων
  • Αναλυτική καταγραφή της ενεργειακής χρήσης, ορισμός ενεργειακού υπευθύνου και ετήσια παρακολούθηση
  • Προτάσεις και μέτρα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 με ανοιχτή συντεταγμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς
  • Εναρμόνιση του σχεδίου με το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας,  το Σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών
  • Κόστος : 20 000 Ευρώ
  •  Όφελος : Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και απορρόφηση εθνικών κονδυλίων

    ΣΗΜΕΙΟ 2 – Συμμετοχή σε δίκτυα ενεργειακών πόλεων

Ο Δήμος Κορινθίων θα εγγραφεί στα πιο γνωστά δίκτυα πόλεων (ENERGY CITIES, ICLEI, EUROCITIES, RESILIENTCITIESNETWORK) και στη συμμαχία των Ευρωπαίων Δημάρχων για την Πράσινη Συμφωνία ώστε να μπορεί να λαμβάνει ευκολότερα χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά έργα πιλοτικά και υποστηρικτικά, ενώ θα συμμετέχει και σε προτάσεις στο European CityFacility για προετοιμασία χρηματοδοτήσεων του Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η συμμετοχή αυτή θα υποστηρίξει και τη στελέχωση του γραφείου του υφιστάμενου Αναπτυξιακού Οργανισμού (που δημιουργήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή) που θα λειτουργεί και σαν Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός φορέας του Δήμου. Επίσης, η συμμετοχή σε Δίκτυα, πέραν της συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά έργα θα οδηγήσει σε μεταφορά τεχνογνωσίας και λύσεων, πρακτικών και δράσεων από άλλες πόλεις στην Ευρώπη που είναι καινοτόμες σε συγκεκριμένους τομείς. 

Κόστος επένδυσης – 10 000 Ευρώ κατ’ έτος

Θέσεις εργασίας – 3-5 για την στελέχωση του γραφείου με πληρωμή από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

ΣΗΜΕΙΟ 3 – Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ο Δήμος Κορινθίων, με βάση επιστημονικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, θα μπορούσε να συνεισφέρει με κάποιο ποσοστό στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, αρχίζοντας από α πιο ευάλωτα νοικοκυριά.. Με ποσοστό αυτό συνεισφοράς  από 5-10% και μπορούν να υλοποιηθούν 7000-8000 παρεμβάσεις Τα προγράμματα που θα στηρίξει ο Δήμος για να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα είναι στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα (τύπου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ) ή στις άλλες πολιτικές από το ΥΠΕΝ όπως τα Καθεστώτα Επιβολής Ενεργειακής Εξοικονόμησης. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά τόσο για τους πολίτες (40% εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους) όσο και για την εργασία, καθώς για κάθε 1 εκατ. Ευρώ στην εξοικονόμηση δημιουργούνται 100-150 θέσεις εργασίας τοπικές και μεγαλώνει ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων πώλησης υλικών. Επίσης, ο Δήμος θα πειραματιστεί με την ανακύκλωση υλικών ενεργειακής αναβάθμισης, μειώνοντας έτσι και άλλο το κόστος, στα πλαίσια της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Κόστος επένδυσης – 30 000 ανά κατοικία

Θέσεις εργασίας – 150 – 300

ΣΗΜΕΙΟ 4 – Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και υποδομών

Ο Δήμος θα προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των βασικών υποδομών του, ξεκινώντας με τις πιο ενεργοβόρες όπως τα αντλιοστάσια και τον βιολογικό καθαρισμό. Το κόστος επένδυσης ορίζεται σε            1 000 000 Ευρώ για μηχανολογική αναβάθμιση.

Ο Δήμος θα προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Κτιρίων (σε συνδυασμό με τη δράση Εξηλεκτρισμού) ξεκινώντας από τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Το κόστος θα ανέρχεται σε 50.000-70.000 ανά κτίριο για θερμοπροσόψεις και θα γίνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τη χρηματοδότησή τους. Το όφελος θα είναι η καλύτερη λειτουργία των σχολικών και άλλων δημοσίων κτιρίων με χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες κατά 20-30%, ενώ θα βοηθήσει τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας. 

Κόστος επένδυσης 1.500.000

Θέσεις εργασίας 50-100

ΣΗΜΕΙΟ 5 -Υπηρεσία μιας στάσης με το Επιμελητήριο Κορινθίας

-Υπηρεσία μιας στάσης για την ενημέρωση και διευκόλυνση των δημοτών όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και συμμετοχή σε ενεργειακά έργα.

-Σύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων ( κατασκευαστικού κλάδου, κλάδου ανακαινίσεων,  κλάδου ψύξης και θέρμανσης, υδραυλικών εγκαταστάσεων) με τις τράπεζες  για διευκόλυνση παροχής υπηρεσιών στους ενδιαφερόμενους.

-Συμμετοχή των φορέων ενέργειας, των υπηρεσιών ενέργειας, του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην  εκπαίδευση και κατάρτιση των επιχειρήσεων  όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας

-Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα για υπηρεσίες μιας στάσης

Κόστος: 10 000 Ευρώ

 Όφελος: διευκόλυνση χρηματοδοτήσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων

ΣΗΜΕΙΟ 6Ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος θα προχωρήσειάμεσα στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας με τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του (πχ ΔΕΥΑΚ, οργανισμός σχολικών κτιρίων) και συμμετοχή ενδιαφερόμενων. Ο στόχος της ενεργειακής κοινότητας θα είναι η τοποθέτηση ΦΒ συστήματος σε χωρομετρημένη περιοχή του Δήμου ή/και στα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Το αποτέλεσμα θα είναι η χρήση της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου και περισσευούμενη ενέργεια για την κάλυψη αναγκών νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Ο τρόπος πληρωμής  μπορεί να γίνει με συμμετοχή 30% ιδιώτη και 70% δήμου και μελών της κοινότητας. Η περίοδος αποπληρωμής είναι 4-6 χρόνια,  ενώ από τον δεύτερο χρόνο θα μπορεί να γίνει απομείωση των δημοτικών τελών κατά ένα ποσοστό (50%) της συνεισφοράς του κόστους του Δήμου.

Κόστος επένδυσης:εξαρτάται από τον τύπο της παρέμβασης

Θέσεις εργασίας – 50-100

https://www.ienergeia.gr/ananeosimes-piges-energeias/22834/larisa-fotovoltaiko-parko-tha-dinei-dorean-reyma-stous-agrotes?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

ΣΗΜΕΙΟ 7 – Εξηλεκτρισμός και φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ο Δήμος Κορινθίων θα προχωρήσει στον πλήρη εξηλεκτρισμό της θέρμανσης των κτιρίων του (δημοσίων και σχολείων) αντικαθιστώντας τους λέβητες πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, αποφεύγοντας έτσι το κοστοβόρο και ρυπογόνο φυσικό αέριο. Η απόδοση των αντλιών θερμότητας ανέρχεται σε άνω των 250% και το κόστος κατά μέσο όρο είναι 15 000-20 000 Ευρώ για κάθε κτίριο. Η αντικατάσταση θα γίνει παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση των αντίστοιχων κτιρίων, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο ΗΛΕΚΤΡΑ (με ενδεικτικό κόστος 150-200.000 στις θερμοπροσόψεις του κάθε κτιρίου). Σε περίπτωση που δεν γίνει ένταξη, ή ακόμα και συμπληρωματικά του ΗΛΕΚΤΡΑ, ο Δήμος θα συνάψει σύμβαση ενεργειακής απόδοσης (με 30% ίδια συμμετοχή του) με εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απόσβεση της επένδυσης και η εξοικονόμηση να φανεί από την πρώτη μέρα.

Συμπληρωματικά, ο Δήμος θα τοποθετήσει ΦΒ συστήματα στις στέγες των σχολείων, μέσω της ενεργειακής κοινότητας για απομείωση του κόστους.

Κόστος επένδυσης: 20.000 Ευρώ ανά κτίριο

Όφελος: μείωση κατά 50% της ενεργειακής χρήσης, μείωση δημοτικών τελών

Θέσεις εργασίας : 50

ΣΗΜΕΙΟ 8 –Δίκτυα με πανεπιστήμια και φορείς

Ο Δήμος Κορινθίων θα εμβαθύνει τη συνεργασία του με το  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (και άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού) με βάση τις υφιστάμενες σχέσεις του για την συμπερίληψή του σαν περιπτωσιολογική μελέτη στα διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έτσι, θα μπορέσει να ακολουθήσει καλές πρακτικές ενώ θα αποκομίσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ενώ θα δημιουργήσει σταθερότερες βάσεις διοίκησης και αντιμετώπισης προκλήσεων.

Κόστος – 0 Ευρώ

Θέσεις εργασίας – 10 εντός του Δήμου

ΣΗΜΕΙΟ 9- Οδοφωτισμός

Ο Δήμος θα προσπαθήσει να αλλάξει τη σύμβαση (εάν είναι εφικτό) με την ανάδοχο εταιρεία του οδοφωτισμού ώστε να επωφεληθούν οι πολίτες από την πρώτη μέρα (και όχι μετά το πέρας της σύμβασης). Ο τρόπος είναι να συγχρηματοδοτήσει ο Δήμος το έργο (φτιάχνοντας έτσι μια πραγματικά ανταποδοτική σύμβαση ενεργειακής απόδοσης) με ένα ποσοστό 5-7%, έτσι ώστε να απορροφά τις εξοικονομήσεις ενέργειας αντίστοιχα από τον πρώτο χρόνο (με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην επένδυση) και να μειώνονται ισόποσα και τα δημοτικά τέλη.

Κόστος – 200 000 Ευρώ

Όφελος: Εξοικονόμηση ενέργειας  25% εκ της οποίας το ποσοστό για τον Δήμο μπορεί να είναι έως 5%

ΣΗΜΕΙΟ 10 Συγκοινωνία και δημοτικός στόλος

Ο Δήμος θα αντικαταστήσει σταδιακά (μέσω των νέων προγραμμάτων του ΥΠΕΝ) το δημοτικό του στόλο οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα (ή πιο καινούργια συμβατικά) ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή του χρήση και το κόστος του στους δημότες. Το κόστος αντικατάστασης είναι ανάλογο  του  τύπου του οχήματος.

Σε ό,τι αφορά τα παραπάνω 10 σημεία έχουμε την πρόθεση να εξειδικεύσουμε μεμονωμένα κάθε σημείο ώστε να γίνει πιο κατανοητό το πρόγραμμά μας που είναι συνάμα καινοτόμο και ελπιδοφόρο για τον Δήμο Κορινθίων.

Το γραφείο τύπου

Αλλάζουμε τον Δήμο!

Αλλάζουμε τις ζωές μας!