Κυ. Απρ 28th, 2024

Προτεραιότητα οι νέοι για την Επόμενη Μέρα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Προτεραιότητα οι νέοι για την Επόμενη Μέρα.

Πρόταση για να γίνει ο Δήμος Σικυωνίων Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Η  δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, η  δημιουργία  Συμμετοχικού Προϋπολογισμού για τη νεολαία και η κατάθεση υποψηφιότητας του Δήμου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, θα αποτελέσουν προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, εφόσον αυτή είναι η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», όπως ανακοινώθηκε από τον συνδυασμό.

Ως γνωστό, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες είναι η αδιαφορία των νέων ανθρώπων για την συμμετοχή τους στα κοινά.  Τούτο συμβαίνει καθώς οι νέοι νιώθουν πως όσα συμβαίνουν, δεν τους αφορούν και συνακόλουθα ότι ΔΕΝ τους δίνεται ποτέ ο λόγος για να εκφράσουν τις θέσεις τους. Μπορεί προεκλογικά όλες οι παρατάξεις να «ομνύουν» στον ενθουσιασμό και την ορμή των νέων, αλλά όταν έρθει η ώρα της νομής της εξουσίας, ποτέ δεν τους δίνεται η ευκαιρία να αναλάβουν ευθύνες. Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στο πλαίσιο του μηνύματος «μαζί αλλάζουμε» δίνει προτεραιότητα στη νεολαία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις – προτάσεις.

Όπως δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων Δημήτρης Πιστεύος: «Τρεις από τις πρώτες προγραμματικές μας δεσμεύσεις, είναι η  δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, ως μηχανισμού δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων της περιοχής και του  Δημοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία Συμμετοχικού Προϋπολογισμού για τη νεολαία και κυρίως η κατάθεση υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Αυτό θα το επιχειρήσουμε στον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, εφόσον οι δημότες μάς τιμήσουν με την ψήφο τους. Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά μπορεί να επιταχύνει την πορεία της αλλαγής που χρειαζόμαστε στο Δήμο και να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις»!

Αναλυτικότερα οι τρεις δεσμεύσεις – προτάσεις έχουν ως εξής:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων που θα δημιουργηθεί, θα αποτελεί άτυπο θεσμικό όργανο του Δήμου Σικυωνίων και θα δίνει την δυνατότητα στον νεανικό πληθυσμό να εκφραστεί, να διατυπώσει και να συμμετέχει -συμβουλευτικά– με τις ιδέες και τις απόψεις του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Δήμου. Θα μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες ηλικίας 15-30 ετών, κάτοικοι του Δήμου Σικυωνίων, ανεξαρτήτως αν είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο δημοτολόγιο ή σε δημοτολόγια διαφορετικών δήμων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
  • Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για τη νεολαία θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους της περιοχής να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή μέρους του διαθέσιμου προϋπολογισμού του Δήμου, με βάση τις προτεραιότητες και τα αιτήματα που οι ίδιοι  θέτουν για το ποια- κατά προτεραιότητα –  έργα επιθυμούν να υλοποιηθούν, σε ποια περιοχή και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αλλά και για το ποιες δράσεις πολιτισμού θα ήθελαν να υλοποιηθούν.
  • Η κατάθεση υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας θα γίνει στον πρώτο κιόλας χρόνο θητείας μας, ως νέα Δημοτική Αρχή. Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων ξεκίνησε το 2009 ως μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Το 2014, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνώρισε επίσημα τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας και έγινε εταίρος στην πρωτοβουλία αυτή. Η απονομή του τίτλου έχει στόχο να ενδυναμώσει τους νέους ανθρώπους, να προωθήσει τη συμμετοχή της νεολαίας και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα, με την προώθηση της διευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των νέων. Από τις πιο σημαντικές πτυχές του θεσμού είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των νέων στην πόλη, συνεπώς, επιλέγεται όποια ευρωπαϊκή πόλη εστιάζει τις προσπάθειές της στο να δώσει στους νέους και στις νέες την ευκαιρία να συμβάλουν, να ακουστούν, να προβάλουν τις ιδέες τους σε όλους τους τομείς. Οι δεσμεύσεις μας 1 και 2, συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση για να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την πόλη μας μαζί με τη νεολαία μας σε κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν καλλιτεχνικά φεστιβάλ, φόρα με επίκεντρο τα ενδιαφέροντα των νέων, αλλά και δράσεις που θα «παντρεύουν» την οικολογία, τον εναλλακτικό τουρισμό και την τέχνη.