Κυ. Απρ 28th, 2024

Ρωσία: «Ιωάννης Καποδίστριας: Δύο χώρες, ένας πολιτικός»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στις 17 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη, στο Κέντρο Τέχνης και Μουσικής της Βιβλιοθήκης V.V. Mayakovsky, πραγματοποιήθηκε έκθεση αφιερωμένη στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και στον πρώτο κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια.
Η έκθεση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης με την υποστήριξη του Επιχειρηματικού Κέντρου Πληροφοριών της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης στην Αλεξανδρούπολη, του Κέντρου Τέχνης και Μουσικής και του Τμήματος Μελετών της Πετρούπολης της Βιβλιοθήκης V.V. Mayakovsky.

Οι προσκεκλημένοι της έκθεσης ήταν εκπρόσωποι των εκτελεστικών αρχών της Αγίας Πετρούπολης, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη, εκπρόσωποι της εθνικής-πολιτιστικής κοινωνίας των Ελλήνων «Πετρούπολη», καθώς και ενδιαφερόμενοι διευθυντές και καθηγητές σχολείων με εις βάθος μελέτη της ελληνικής γλώσσας, ιστορικοί, συγγραφείς και μουσικοί από την Αγία Πετρούπολη.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη

Η προσωπικότητα του ελληνικής καταγωγής Καποδίστρια παίζει τεράστιο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας. Ως πατριώτης του λαού του υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας προς όφελος της ανάπτυξης της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ της Ρωσίας και της ανεξάρτητης Ελλάδας.  Για την άξια συμβολή του για το καλό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας βραβεύτηκε με το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρώτου Καλεσμένου, που επρόκειτο για το υψηλότερο Ρωσικό βραβείο έως το 1917.

O SERGEY MARKOV, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης είπε με αφορμή την έκθεση:

«Η Ρωσία και η Ελλάδα ενώνονται από μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις.  Βασίζονται σε ορθόδοξες και πνευματικές παραδόσεις, κοινότητα πολιτισμών και αμοιβαίο σεβασμό, συνυφασμένα με τις ιστορικές μοίρες των λαών μας. Πρόσφατα, το 2018, γιορτάσαμε την 190η επέτειο από την καθιέρωση ρωσο-ελληνικών σχέσεων στις 6 Σεπτεμβρίου 1828.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία συνέβαλε ενεργά στο σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχίζουν τη δυναμική ανάπτυξή τους.  Η Αγία Πετρούπολη, μαζί με τους Έλληνες, τιμούν με μοναδικό τρόπο τη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες φωτογραφιών που αντικατοπτρίζουν τα κύρια στάδια της ζωής και τα βασικά επιτεύγματα του Καποδίστρια.  Η έκθεση συμπληρώνεται με τέσσερα ενημερωτικά περίπτερα για τη ζωή της ελληνικής διασποράς στην προ-επαναστατική Αγία Πετρούπολη και το μετα-επαναστατικό Λένινγκραντ, δέκα διάσημους Έλληνες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Αγίας Πετρούπολης, βιβλία από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όπου αναφέρεται το όνομα του Καποδίστρια που οι θεατές μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR. Πρέπει να πούμε ότι η έκθεση η αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια οργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη.  Εξετάστηκε ένας απίστευτος αριθμός αρχείων στην προετοιμασία που κράτησε 6 μήνες.

Πηγή: ert.gr