Πε. Μαρ 28th, 2024

”Σίγησε” το αηδόνι του Μοριά – Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας και έκανε εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Έφυγε απ τη ζωή η μεγαλύτερη τραγουδίστρια που έβγαλε ο τόπος μας μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

”Σίγησε” το αηδόνι της Πελοποννήσου, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη. Στη θλίψη έχει βυθιστεί όλη η Ελλάδα και ειδικότερα το χωριό της Ασπρόκαμπος Κορινθίας, ενώ δεκάδες είναι τα μηνύματα συναδέλφων της για τον χαμό της αρχόντισσας του Μοριά.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την πορεία της σπουδαίας τραγουδίστριας καθώς τα όσα προσέφερε στο ελληνικό τραγούδι και την ελληνική παράδοση.

Σε μια άκρως αποκαλυπτική εξομολόγηση στο παρελθόν η Φιλιώ Πυργάκη ανέφερε στον Νίκο Νικόλιζα και την εφημερίδα Espresso τα εξής:

«Πολεμάω με τον καρκίνο. Όχι, δεν την κρύβω την αρρώστια μου. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα μέσα από τη συνέντευξη αυτή σε όσους νοσούν από καρκίνο: Να μην το βάλουν κάτω, να παλέψουν και να έχουν αισιοδοξία. Για το μόνο που παρακάλεσα την Παναγία κι έκανα πολλά τάματα είναι να με αφήσει λίγα χρόνια ζωντανή να ευχαριστηθώ τα εγγονάκια μου, την κόρη μου και τον άντρα μου. Τίποτα άλλο δεν ζητάω από εκείνη». Και πρόσθεσε: «Δεν τον φοβάμαι τον καρκίνο. Τον πολέμησα, τον πολεμάω και θα τον πολεμήσω. Και θέλω να στείλω και ένα μήνυμα σε όλους τους καρκινοπαθείς: Να μην το βάλει κανένας κάτω. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι, και να χαμογελάμε».

Πώς ένιωσε όμως όταν της ανακοίνωσαν ότι είναι άρρωστη; Κομπιάζει…

«Όταν μου το πρωτοείπαν οι γιατροί, στεναχωρήθηκα, αγχώθηκα, δεν ήξερα τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Το πρωί έκανα τις χημειοθεραπείες και το βράδυ πήγαινα και τραγουδούσα. Τόσο πολύ ήθελα να τον νικήσω. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, δυστυχώς κατέρρεα».

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και ετσι κυκλοφόρησε σε παρα πολυ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.