Κυ. Ιούλ 7th, 2024

Σεργιάνι στην Κρήτη με τον Στέλιο Παττακοστελή (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-37.png

Σεργιάνι στη Κρήτη – Αφιέρωμα για τη Μάχη της Κρήτης με τον Στέλιο Παττακοστελή.

Η Κρήτη κατέχει ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη μάχες για την ελευθερία ενάντια σε όλους τους κατακτητές της, τους Ενετούς, τους Τούρκους και τους Γερμανούς, ενώ σε αυτή άνθισε ο Μινωικός πολιτισμός.  Συγκεκριμένα, ο  Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι αποτελεί τον  πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό που έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Κλασικής Ελλάδας, γεγονός που καθιστά την ιστορία και ότι την περιβάλει ξεχωριστή.

Η Κρητική μυθολογία έχει μια μυστική ομορφιά, πλούτο και είναι ξακουστή σε όλη την υφήλιο, βαθιά ριζωμένη σε αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπορείτε να θαυμάσετε στους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς της χώρους. Επιπρόσθετα, οι μύθοι της είναι στενά συνδεδεμένοι με ολόκληρη την ιστορία του νησιού.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, γεννήθηκε στην Κρήτη, όπου αργότερα μυστικά ζευγάρωσε με την νύμφη Ευρώπη, που έδωσε το όνομά της στην ήπειρό που κατοικούμε. Ακόμη, στο μέρος αυτό ο πολυμήχανος τεχνίτης Δαίδαλος, ο κατασκευαστής του διάσημου Λαβύρινθου, αγνόησε το νόμο της βαρύτητας και πέταξε μακριά με το γιο του Ίκαρο.

Διάσημοι κρητικοί μύθοι αποτελούν: O Μινώταυρος και Θησέας, οι ονομασίες της Κρήτης, ο Ιδομενέας, οι Δροσουλίτες, η αρπαγή της Ευρώπης, ο Τάλως, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος κ.ά.

Κρήτη σήμερα

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί έδρα της περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία  και τα δημογραφικά δεδομένα αποτελεί για το 2019 το νησί των 634.930 μόνιμων κατοίκων.

Επιπρόσθετα, συνιστά σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας διότι διατηρεί μέχρι και σήμερα τα δικά της πολιτισμικά, πολιτιστικά στοιχεία, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού της χώρας καθώς πλειονότητα των τουριστών την επισκέπτονται κάθε χρόνο.