Πε. Απρ 25th, 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Tούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες υπό το πρίσμα και της ουκρανικής κρίσης.

O πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.

Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, το γεύμα των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, ως τις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Η συνάντηση -η τέταρτη των δύο ηγετών μέσα σε τρία χρόνια- θεωρείται ως κομβικής σημασίας, καθώς γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και της συνεπακόλουθης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για χρήσιμη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε από τις Βερσαλλίες ότι προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με παραγωγική διάθεση καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ και πρέπει η περιοχή να κρατηθεί μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση.

Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη: καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει: «Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

Με βάση το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις 16:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ertnews.gr