Πε. Απρ 25th, 2024

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα-Αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη-Τι ισχύει

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με νέα δραστικά μέτρα επιχειρείται ο περιορισμός της μετάδοσης του επικίνδυνου κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα. Από την Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ μπαίνουν υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

  • σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι τις 22:00 και θα δουλεύουν και τις Κυριακές.
  • κρεοπωλεία
  • ιχθυοπωλεία
  • μίνι μάρκετ
  • οπωροπωλεία
  • εστιατόρια που εξυπηρετούν με delivery
  • φαρμακεία
  • πρατήρια καυσίμων
  • περίπτερα
  • pet shops
  • συνεργεία
  • καταστήματα οπτικών ειδών
  • υπηρεσίες ταχυμεταφορών

Ο πλήρης κατάλογος των καταστημάτων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Για πρόστιμα από 1.000 έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους διαπιστωθεί ότι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξή του ανέφερε πως θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου και θα μπορεί να γίνει έλεγχος για υπερκέρδη με βάση και τον έλεγχο των αποθεμάτων, ενώ ανέφερε ότι στη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρχει πρόβλεψη και για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που πωλούν ακριβά προϊόντα. Είπε επίσης πως αναμένεται πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν άλλες 31 συλλήψεις για παραβιάσεις των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Υπό προϋποθέσεις, λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας. Η εξυπηρέτηση του κοινού στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών γίνεται μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού.

Κλειστές και οι εφορίες, οι συναλλαγές με το κοινό γίνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κλειστά για το κοινό και όλα τα περιφερειακά κέντρα της ΕΥΔΑΠ, τα μόνα που θα παραμείνουν πλέον ανοιχτά είναι του Πειραιά και της Αθήνας.

Αναστέλλονται μέχρι τις 30 Απριλίου οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, ενώ παρατείνονται η ισχύς των διπλωμάτων οδήγησης αλλά και των δελτίων τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ, τα οποία επίσης πλησιάζουν στη λήξη τους, με την ταυτόχρονη αναστολή ελέγχων.

Εξάλλου, αναστέλλεται ο δακτύλιος μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σε προσωρινές τροποποιήσεις και σε αναστολές δρομολογίων, προχωρά από σήμερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας μείωσης, των άσκοπων μετακινήσεων.

Η θεία λειτουργία τις Κυριακές θα τελείται 7 με 8 το πρωί και θα είναι λιτή, ενώ μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, αναβάλλονται οι καθημερινές λειτουργίες, οι βαφτίσεις και οι γάμοι, και οι κηδείες θα πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφάσισε χθες, η Ιερά Σύνοδος.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρωθυπουργός μέσω Twitter ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει τις λειτουργίες, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή, διευκρίνισε υποστηρίζοντας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.

Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 16, 2020

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα μέχρι και 30 Μαρτίου.

Τα μέτρα προστασίας, για τις κηδείες, τις ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.