Πα. Απρ 26th, 2024

Σε κλίμα συγκίνησης η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και συγκίνησης έγινε η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Γερόντισσας Ξένης.

Με την συμμετοχή πλήθους Πιστών εορτάστηκε η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Την επομένη Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 και στην ως άνω Ι. Μονή τελέσθηκε πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Η διακονία του Θείου κηρύγματος ανετέθη στον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, ο οποίος ερμήνευσε τις Ευαγγελικές περικοπές, που αναγιγνώσκονται στις Θεομητορικές Εορτές προτρέποντας τους Πιστούς να μιμηθούν την ζωή της Παναγίας μας.

Αμέσως μετά το πέρας της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης της Ι. Μονής, Ξένης μοναχής.

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την ηγετική μορφή της μακαριστής Ηγουμένης Ευπραξίας, η οποία διακρίθηκε για το Χριστιανικό ήθος, την μοναχική ασκητικότητα, το Εκκλησιαστικό φρόνημα και τις σημαντικές αρετές της, που την ανέδειξαν «μεγάλη». Απευθυνόμενος στην νέα Καθηγουμένη, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, η ιστορική Ι. Μονή έχει μια βαρύτητα, αφού επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο καλείται να συνεχίσει. Ευχήθηκε δε ο Σταυρός που αναλαμβάνει να είναι το «κόσμημά» της, να την χαρακτηρίζει το θυσιαστικό πνεύμα και να παραμείνει η ίδια καθόλη την διάρκεια της Ηγουμενίας της.

Η νέα Ηγουμένη, στο σύντομο αλλά μεστό πνευματικότητας λόγο της, αφού ευχαρίστησε τον Θεό, την Παναγία και όλους τους Αγίους προστάτες της Ι. Μονής, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής της, στην μακαριστή Γερόντισσά της Ευπραξία και στον αοίδιμο πνευματικό τους π. Νεκτάριο Μαρμαρινό. Εκζήτησε ταπεινά τις προσευχές της Ι. Αδελφότητας, πρωτίστως όμως του σεπτού Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος με πολλή αγάπη περιβάλλει την Ι. Μονή, υποσχόμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και να υπακούει πάντοτε στα προστάγματα του Επισκόπου και της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, που προέστη της Ι. Πανηγύρεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς μας Θεοφ. Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Κορώση, όλους τους Ιερείς εκ της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τους ευλαβείς Προσκυνητές και τους Τοπικούς Άρχοντες, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την Περιφερειάρχη Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο, την Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορίνθου κ. Χαράλαμπο Τετράδη, τους Εκπροσώπους του Στρατού, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τον Οφφικιάλιο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθέντα με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης.