Πα. Απρ 26th, 2024

Σε μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των συνόρων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε μέγιστο επίπεδο από χθες Κυριακή είναι τα μέτρα φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας από τα Σώματα Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.Remaining Time-0:46FullscreenUnmute

Για αιφνίδια, μαζική και συντονισμένη ενέργεια εισβολής που αποτελεί ασύμμετρη απειλή έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, το βράδυ της Κυριακής 1/3/2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι αποτελεί ασύμμετρη απειλή η οργανωμένη προσπάθεια εισόδου στη χώρα, κατηγορώντας την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί σαν πιόνια τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Η δήλωση του κ. Πέτσα

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της Τουρκίας παρατηρούνται επιστροφές αριθμού μεταναστών και προσφύγων προς την Κωνσταντινούπολη, καθώς και μεταφορές σκηνών με στρατιωτικά οχήματα προκειμένου να εγκαταστήσουν ως διαρκή δύναμη πίεσης τους πληθυσμούς που προωθούν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αναστέλλεται για ένα μήνα η διαδικασία υποβολής ασύλου, άμεσα επιστρέφονται -όπου είναι δυνατόν- στη χώρα προέλευσης χωρίς καταγραφή, όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, υποβάλλεται άμεσα αίτημα στην FRONTEX ανάπτυξης της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της ΕΕ, ενώ γνωστοποιείται άμεσα η απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν στα σύνορα στον Έβρο, με απόπειρες κατά διαστήματα να εισέλθουν στην Ελλάδα. Συνολικά συνελήφθησαν 98 άτομα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Σομαλία, κανένας δηλαδή Σύρος πρόσφυγας, ενώ περαιτέρω έρευνα γίνεται και για δύο από τους συλληφθέντες τουρκικής υπηκοότητας.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ελληνικές δυνάμεις δέχονται επίθεση και με δακρυγόνα.

Με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα και έντυπα η κυβέρνηση ενημερώνει τους πληθυσμούς που μετακινούνται στα ελληνικά σύνορα ότι κανείς δεν μπορεί να περάσει, όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται και συλλαμβάνονται και πως οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί.

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να ελλιμενιστεί το επιβατηγό/οχηματαγωγό Superfast προκειμένου να φιλοξενήσει τους αστυνομικούς που μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Έβρου για την φύλαξη των συνόρων.

Πιέσεις με νέες αφίξεις και από τη θάλασσα

Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι τις πρώτες πρωινές της Δευτέρας το Λιμενικό περισυνέλεξε περίπου 220 άτομα σε οκτώ περιστατικά από διάφορα σημεία της θαλάσσιας περιοχής στη Χίο, ενώ σε κλοιό βρίσκεται από κατοίκους το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, προκειμένου να παρεμποδίσουν νέες αφίξεις.

Στη Μυτιλήνη, περίπου 500 άνθρωποι έφτασαν χθες Κυριακή, με αποτέλεσμα κάτοικοι να τους εμποδίσουν να αποβιβαστούν στη Συκαμνιά, αλλά και να μετακινηθούν στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ επιτέθηκαν σε μέλη ΜΚΟ, προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και Γερμανό δημοσιογράφο.

Στη Σάμο, με δύο λέμβους έφτασαν τις τελευταίες ώρες συνολικά 85 άτομα, ενώ και τρίτη βάρκα εντοπίστηκε το πρωί κι ενώ στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 7 σκάφη.

Διεθνοποίηση του θέματος

Συνεχής είναι η επικοινωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, διεθνοποιώντας το θέμα.

Αύριο τα χερσαία σύνορα του Έβρου θα επισκεφθούν από κοινού ο Πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν λίγο σε μήνυμα του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της, καλούν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και προτρέπουν Τουρκία και Ελλάδα να χειριστούν την κατάσταση με τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί αθώους ανθρώπους στην προσπάθεια της να πιέσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο πρώτος στόχος του Ερντογάν είναι να καλύψει την ήττα του στη Συρία με την αποσταθεροποίηση της Ελλάδος. Όταν έρχονται 15.000 άνθρωποι είναι εισβολή, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό

Την πλήρη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας εξέφρασε η Βουλγαρία, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Γαλλία, δήλωσε έτοιμη να διαθέσει ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο δήλωσε ότι πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση.

Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσα στην εβδομάδα, συγκαλεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για τη Συρία και τα εξωτερικά σύνορα, μετά από αίτημα του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια.

Επίσης η Κροατία, που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία το πρώτο εξάμηνο φέτος, δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που πασχίζουν να προστατεύσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αναφέρεται σε μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε επίπεδο κομμάτων στο εσωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το ΚΥΣΕΑ να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Να ζητήσει σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται, ανέφερε το ΚΚΕ.

Σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ζήτησε η Ελληνική Λύση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1